Yiğit'in Günlüğü

Yiğit ve annesinin hayatından kısa kısa..

ilk günler

Ocak 27, 2011

Doğum sonrası .O ana ait tek hatırladığım, karnımın üzerinde tonlarca yük varmış gibi ağrı olmasıydı. Hareket edemiyordum, kımıldayamıyordum bile. Genel anestezi sonrası uyanması zor iş. Kendime geldiğim kontrol edildi, hafızam yerindeydi. Odaya geldim ama benim bebeğim yok! Herhalde muayene yapıyor olmalılar diye düşündüm ama bir yandan da kendime gelmeye çalışıyorum. Annem geldi, bir de eşim Hakan. Bebek nerede diye sorduğumu hatırlıyorum. Hakan da geldi, bana gösterdiler, şimdi muayene etmeye gittiler dedi. Bir yerde bir problem var herhalde diyorum ama nedir? Anlamak zor. Erken doğum yaptım ya herhalde ondandır diye düşünüyorum. Bebeğimi muayene edip getirecekler diye düşünüyorum ama öyle olmadı. Yiğit oğlum muayene sonrası hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Servisine alındı. Önce solunum cihazı, sonra da kuvözde kaldı. Bu arada, anne sütü de varla yok arası. Bana  hastane tipi bir süt sağma makinesi getirdiler. Önceleri devamlı, sonra 2-3 saatte bir devamlı uğraşıyordum ama süt ancak damla damla geldi. Devamlı pompalarla uğraşarak ancak bir kaç ay kadar anne sütü verebildim. Yiğit sadece biberonla  süt aldı. Az zaman anne sütü almasına kendime çok dert ettim. Aylarca uğraştım ama bir yere kadar gitti. Bebek kendisi almayınca devamı zor.
Ben hastanede 2 gece kaldım, Yiğit oğlum kuvözde toplam 12 gün kaldı. Bu arada, biz her gün gidip gelerek süt vermeye devam ettik. Yiğit ile ilgili olarak kadın doğumcu ve çocuk doktorlarıyla devamlı görüştük. Yiğit ilk doğum anında -haftasına göre- düşük ağırlıklı olarak doğmuştu. Bu durum maalesef bize beraberinde farklı sorunlar getirdi. İlk anda kan şekeri düşük olduğu için muayene edilmiş, sonra solunum desteğine başlanmıştı. Bir yandan da kan değerlerinde düşüklükler vardı. Özellikle trombosit rakamları. düşüktü. Tedaviye Yoğun Bakım Ünitesinde devam edildi. Bu kan değerleri düşüklüğü, maalesef beynin sağ tarafında minik kanama noktaları oluşturdu. Sağ tarafta oluşan problemler de vücudun sol tarafını etkileyici sorunlar yarattı. 
Yiğit vücudunun sol tarafını, sağ tarafı kadar aktif bir şekilde kullanamıyor.( sol hemiparezi )İlk 6 ayda fark edilmeyen bu durum, zamanında oturamaması, zamanında emeklememesi, sol elini yumruk şeklinde kasması şeklinde daha belli olmaya başladı. Çocuk doktorları açısından bu durum fazla önemli değildi. Benim için ise çok çok önemliydi. İlk olarak arkadaş tavsiyesiyle gittiğim fizyoterapist durumu açıkladı.  Panik içindeydim. Çocuk nörolojisi uzmanı doktor Yiğit'i görmeliydi.  Biri çocuk doktorumuzun önerisiyle Güven Hastanesinde, diğeri ise Hacettepe'li profesör iki doktor ayrı ayrı muayene etti. Beyin tomografisi çekildi. Sonuçlar, ilk andaki durumu doğruluyordu. Sırasıyla bir Fizik Tedavi Doktoru ve iki ayrı fizyoterapist ziyaret edildi. Sonuç olarak Yiğit'in hafif bir sol tarafını kullanma sorunu vardı. Fizik tedavi seanslarına hemen başladık.
Yiğit şu anda çok iyi. Hacettepe Üniversitesinde FTR seanslarımıza devam ediyoruz.Her türlü fiziksel aktiviteyi hayatımıza kattık. Yazın 2 ay boyunca denize girdik. Biliyorum ki benim Yiğit oğlum, adı gibi güçlü, yiğit bir delikanlı olacak!