Yiğit'in Günlüğü

Yiğit ve annesinin hayatından kısa kısa..

12.ay doktor kontrolü

Mart 20, 2009

Biraz gecikerek de olsa, 12. ay doktor kontrolümüze gittik. Yiğit'in doğduğu hastanede, Güven hastanesinde Dr. Ogün Kurne'ye gidiyoruz. Yiğit doktor amcanın kapısından girmek istemiyor. Anladı birşeyler olacağını. Hele ki yatıp da muayene olma zamanı geldi mi basıyor çığlıkları. Kilo, boy, genel muayene derken bizimki ağlamaya başladı bile. Normalde sakin olan çocuk, doktor amcayı görünce huy değiştiriyor. Arkasından da genelde aşı geldiğini de biliyor. Ama hemşire ablalar gayet sakin, şarkılar söyleyerek aşı ve kan alma işlemlerini de bitiriyorlar. Böyle bebek dostu hemşirelere biz de teşekkür ediyoruz.


12. ay rutin doktor kontrolü sonrasında kan veriyoruz, ayrıca KKK (Kızamık, kızamıkçık, kabakulak) aşımızı da oluyoruz. Doktorumuz sağlık ocaklarında uygulanan karma aşının Hindistan orijinli olduğunu söylüyor, biz hastanenin elinde bulunan aşılardan yaptırıyoruz. Yiğit bağırıp çığlıklar atıyor. Daha sonra da hıçkırarak ağlamaya başlıyor. Bu karma aşı sonrası ateş ve grip gibi belirtiler de olabiliyormuş.

12. ay notları.
12. ay kilomuz 9.550 gr., boyumuz 75 cm (son ay genelde boya gitmiş gibi) , kafa çapımız 46.9 cm. Son hafta genelde ishal ile geçtiği için fazla kilo alamadığını düşünüyorum. Yiğit 12. ay itibarıyla yatağının kenarına tutunarak yürüyebiliyor, bize göre anlamsız sesler çıkarıyor. 12. ayda altta 2, üstte 4 olmak üzere toplam 6 dişimiz var. Üst ve alt dişleriyle kemirmekten büyük zevk alıyor. Son iki dişin gelişi zor oldu , son haftadaki ishal ve huzursuzluk da bundan olabilir belki. Doktor Ogün amcamız inek sütünü, balı, yumurta beyazını serbest bıraktı. Ayrıca vitamin de almıyoruz. Bundan sonra inek sütüne geçme çalışmaları hızlanacak :-)

Yiğit 1 yaşında/2.bölüm

Mart 16, 2009

Cuma akşamından yorgun devam ettik 2. güne. Arka arkaya iki doğum günü partisi yapmak çok da iyi bir fikir değilmiş, öğrendim. İkinci gün benim arkadaşlarım, kuzenlerim ve oyun gurubumuzdan Yiğit'in arkadaşları vardı. Arkadaşım Bilge ve çocukları Mert&Yusuf Galip, teyze kızım Ebru ve oğlu Ata, kuzenlerimden Özge ve kızı Duru geldiler. Oyun grubumuzdan Mira&Banu ve Sermin&Çınar geldiler. Ayrıca Nilsu&annesi Özlem ve arkadaşım Yeşim de bizim davetimizle gelenler arasındaydı. Tabii ki mutlaka annem! Annem ve tutmaç çorbası günün favorisi idi.
Yiğit bir gece önceden hem yorgun ve uykusuzde hem de ishal başladı. Cuma gecesi bence yediklerinden biri veya tamamı dokundu(krema veya köfte) veya bir şekilde üşüdü. Cumartesi gün boyunca uyumadı, yemedi, içmedi, devamlı mızladı. Ayrıca ishalin yanı sıra pişik de başladı, her poposu açıldığında bağırdı çağırdı. Yani ikinci doğum günü partisi bizim açımızdan biraz zorlu geçti.
Doğrusu istediğim gibi bir doğum günü partisi yapamadım. Servis aksadı, çaylar soğudu, ben fotoğraf çekemedim, herkesle istediğim gibi ilgilenemedim.(yemekteyiz yarışması özeleştiri kısmı gibi oldu!) Yiğit halen ishal, halen popo kırmızı, hala huzursuz. 

Olsun, bu da böyle olsun. Bir tanemiz oğlumuz Yiğit ilk yılını doldurdu, bizlere de anne ve baba olma mutluluğunu yaşattı. Sağlık olsun da böyle ufak tefek aksilikler de olsun artık. Umarım gelenler de bizi hoşgörmüşlerdir. Davetimizi kabul ederek gelen arkadaşlara ve hediyelere de çok teşekkür ediyoruz. Banu'cum, annene hediyesi için tekrar tekrar çok teşekkür ettiğimizi söyle lütfen, annelerimiz bir tanemiz !

okuma konusu .özellikle kış aylarında görülen rota virüs ishallerine dikkat etmek gerekli ...
 

Yiğit 1 yaşında/ 1. bölüm

Mart 15, 2009

Cuma akşam ve cumartesi günleri gündem yoğun geçti. Yiğit 13 Mart 2009 tarihinde 1 yılını geride bıraktı. Bu bir yıl bize çok şeyler kattı, birey olarak yaşamak yerine bebek odaklı olarak yaşamaya başladık. Hayatımızı Yiğit'in yeme, içme, içme, oynama ve uyuma saatlerini düzenleyerek yeniden programladık. Tracy Hogg sınıflandırması ile bence bizimki kitap bebek. Yiğit bazı zamanlar zorluk çıkarsa da belli bir rutin çerçevesinde gidildiği zaman hareketleri öngörülebilir bir bebek oldu. Genel olarak sakin ve yumuşak bir karakter yapısına sahip. İlk banyosu, ilk dişi, ilk katı gıdaya geçişi fazla sorun olmadı. Sadece kalabalık ve fazla gürültüden hoşlanmıyor, böyle bir gün veya gece geçirdikten sonra huzursuzlanıyor, uykuya dalması zor oluyor. Zamanla bunlara da alışacağını düşünüyorum.

Cuma akşamı ilk buluşmamız Yiğit'in büyük teyzesi, anneannesi, dedesi, babaannesi, büyükbabası, halaları ve amcalarıyla birlikteydi. Dayısı Kanada'da yaşadığı için telefonla ve web kamera ile görüşebiliyoruz. Baba tarafından kuzenleri Hamdi ve Duru da geldi. Bu akşamın pastası halası tarafından organize edilmişti. Yenildi, içildi, mutlu sağlıklı yıllar dilekleri ile gecemizi sonlandırdık. Gelen akrabalarımıza ve getirdikleri hediyelere çok teşekkür ediyoruz ...