Yiğit'in Günlüğü

Yiğit ve annesinin hayatından kısa kısa..

E.A.S.Y. ve günlük rutin

Şubat 23, 2009

Blog dünyasındaki annelerin çoğu Tracy Hogg ve Melinda Blau'nun Yapıncak Gürerk Okyar tarafından Türkçe'ye çevirilen eserini biliyordur. Kitabın adı ' bebek bakım sorunlarına mucize çözümler '. Bence tüm anne adaylarının ve annelerin okuması gereken bir eser. Ben biraz geç kaldım, ama geç olsun güç olmasın diyerek hemen okumaya başladım. Yazarın(yazarların) farklı kitapları var ama genel olarak hepsinde günlük bir rutinden bahsediliyor : Eat ( beslenme), Activitiy ( aktivite zamanı) Sleep (uyku ) ve Your Time (sizin zamanınız). Her harf devam eden bir döngünün ardışık terimlerini ifade ediyor.Yazar şöyle diyor : ' E.A.S.Y.  gündüz vakti uygulanacak bir sistemdir, geceleri değil. Yatmadan önce bebeğinize banyo yaptırıp, poposuna yeteri kadar krem sürdüğünüzden emin olun. Onu hiçbir zaman aktivite yapmak için uyandırmayın. Açlıktan uyanıyorsa besleyin. Altını, bir tek sadece o anda yaptığını fark ettiyseniz ya da kokusunu aldıysanız değiştirin. Unutmayın ki amaç, onun mümkün olduğunca çabuk uykuya dönmesini sağlamaktır.
Yiğit 10 gün hastanede kuvözde kaldıktan sonra eve gelen bir bebek olarak rutine alışmıştı. Eve geldiği ilk  andan itibaren hep 3 saatte bir süt istedi. Biberona da çoktan alışmıştı. Zaman geçtikçe beslenme aralığı arttı. Ama hep belli bir düzende kalmak istedi. 6. aydan itibaren katı yiyeceklere başladık ve yemek çeşidini giderek artırdık. 9. aydan itibaren 3 ana öğün, 3 öğün süt ve aralarda meyva ve yoğurt olarak devam ettik. Hep belli zamanlarda yatırdık, belli zamanda yemek verdik. Sabah 8-9 arası kahvaltı, öğlen 13-14 arası  ve akşam 19-20 arasında yemek yiyoruz. Son iki aydır sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki kere uyuyor. Uykudan bağırarak uyanırsa bu tekrar uymalı anlamına geliyor, eğer sakin uyanırsa uykusunu almış oluyor. Uzun zamandan beri kendi odasında ve kendi yatağında yatıyor.  Geceleri bazen  birkaç kere uyanıyor( özellikle diş çıkarma zamanında) , bazen uyanmıyor. Tabii dışarıya gidersek veya evde misafir olursa rutin değişiyor, değişmek zorunda kalıyor. Çok hareketli bir günden sonra uyması zor oluyor. O gündüz çok farklı kişilerle birlikte olduysak yine uyumak zorlaşıyor. Yine de rutini devam ettirmeye çalışıyoruz. Ben de belli bir rutin olmasının bebeğin sağlığı açısından iyi olacağını düşünüyorum. 

Kitaptan son söz : 'Bebekle birlikte sakin zamanlar geçirin! Bebeklerin aşırı uyarılmalarına izin vermeyin.  Hızla akan kültürümüze panzehir olarak çocuklarınız için sakin zamanlar yaratmaya çalışın !'