Yiğit'in Günlüğü

Yiğit ve annesinin hayatından kısa kısa..

in viaggio con la macchina

Ekim 03, 2009

Yiğit ile bu senenin son deniz-kum-güneş tatilini de yaptık, eve geri döndük. Yolculuk Akdeniz kıyılarına, Antalya'ya idi. Araba ile bizim için ilk defa bu kadar uzun bir yolculuk oldu. Ankara ile Antalya arasındaki toplam 544 km. yolu gidişte 7 saatte, dönüşte 9 saatte geldik. Hepimiz için iyi bir tecrübe oldu. Yine de küçük çocukla yolculuk yaparken imkan varsa uçak en iyi alternatif bence.
Antalya'da Konyaaltı sahil şeridinde ve şehir içinde olsun diyerek bir otelde kaldık. Ben bir daha aynı yere gideceğimi zannetmiyorum. Otel genel olarak fena değildi ama özellikle yemeklerden memnun kalmadık. Yiğit için yiyecek birşey bulmakta zorluk çektik. Yiğit kalabalık bir ortamda yiyeceklerden çok etrafla ilgilenmeyi tercih eden bir çocuk olduğu için yemek yedirmek ayrıca zor oldu. Koştu, oynadı, insanlarla tanıştı, denize girdi, havuza girdi, çocuk kulübünde yeni arkadaşlar edindi, ama yemek yiyemedi, gece de uyuyamadı. Yemek konusunda genelde yoğurt, pilav, makarna, muhallebi ve meyva ile yetinmek zorunda kaldık. Geceleri de birkaç saatte bir uyanıp bağırdı, ağladı. Benim tahminim iyi doymadığı için aç kaldığı yönünde ama babası ise havanın sıcak ve çok nemli olduğunu, bu yüzden uyumasının zor olduğunu söyledi. Bilmiyorum hangisi doğru. Genel olarak hava güzel ve güneşli olduğu için vaktimizi denizde veya gezerek geçirdik.
Hemen bebekleriyle veya küçük çocuklarıyla araba yolculuğu yapacak olanlara kendi tecrübelerimi aktarayım: ( Yiğit 18 aylık )
  • Çocukların yemek ve uyku saatlerine dikkat etmek gerekiyor. Sabah çok erken saatte yola çıkabilirsek, Yiğit uykusunun bir kısmını da yolda alıyor, iyi oluyor.
  • Her şeyden önce güvenlik. Bebek ve çocukların kilolarına ve yaşlarına uygun araba koltuğunda ve kemerleri bağlı olarak seyahat yapmaları en öenmli kural. Biz de bu kuraldan taviz vermiyoruz.
  • Çocuk için bir oyuncak-aktivite çantası. Bizim en çok kullandıklarımız oyun hamurları, legolar,oyuncak direksiyon ve sesli müzikli kitaplar oldu.
  • Çocuk için ayrı bir yiyecek - içecek çantası. Biz biberon ile süt verdiğimiz için iki adet biberon taşıyorum. Süt olarak Nestle veya Pınar 200 ml. çocuk sütlerinden alıyorum ve direkt olarak biberona koyuyorum. Kamışla yolda içmek zor oluyor. Çantada ayrıca kurabiye, bisküvi, mini yoğurtlar, kavanoz maması, su ve meyva suyu oluyor. Bizim gibi çocukların da yolda sıvı almaları gerekli.
  • Alt ve üst değiştirmek için gerekli kıyafetler. Yolda birkaç kere kıyafet değiştirdiğimiz oldu. Tulum, şort, tişört, yelek, çorap gibi kıyafetlerin her birinden en az 2 adet gerekiyor. Bir bakıyoruz terlemiş, bir bakıyoruz kusmuş, bir bakıyoruz altını değiştirmek gerekiyor. Çantanın içinde alt değiştirme örtüsü veya ince bir örtü gerekiyor. Yanımızda pamuklu örtü de taşıyoruz. Bazen üzerine örtü olarak kullandım bazen de yemek yerken üzerine dökülmesin diye gerekti.
Tabii ki her çocuğun kendine özel ihtiyaçları da olacaktır. Evde yapılmış kek, kurabiye gibi yiyecekler kadar sade bir çorba içmek de iyi gelebiliyor. Tabii bunun için temiz bir restaurant bulmak gerekli. Ankara- Antalya arasında özellikle Afyon civarında birkaç iyi yer var. Hem çocuklar için hem de büyükler için inip hava almak iyi geliyor. Biz de durup dolaşmayı da ihmal etmedik. Yine de bence küçük çocuklarla arabada yolculuk zor. Arabada devamlı olarak küçük bir çocuğu oyalamak kolay değil. Bir yandan da arabayı kullananın da dikkatini dağıtmamak lazım. Ben bir süre evde oturmak, dinlenmek istiyorum :-)