Yiğit'in Günlüğü

Yiğit ve annesinin hayatından kısa kısa..

Yiğit 18 aylık

Eylül 21, 2009

Yazdan kalma bir fotoğraf daha. Ne zamandan beri Ankara'dayız ama bir türlü buraya alışamadık. Yiğit oğlum deniz günlerini, ben de sıcak havayı özlüyorum. Bozkırda neredeyse kış geldi gibi, gündüz yağmur geceler soğuk iyice. Yiğit oğlan ile giyinip dışarı çıkıyoruz artık. Park, bahçe, Alışveriş Merkezi derken turlamaya başladık yine.
Yiğit 18 aylık oldu , ben bu yazıyı yazana kadar kaç gün geçti bile. Blogger da sağolsun, devamlı problem çıkarıyor. Ne zamana kadar böyle devam edecek hiç bir bilgi yok etrafta. Bayram dolayısı ile internet hızlandı gibi, hemen 18 aylık notlarımı yazayım buraya dedim.
18 aylık doktor kontrolumüze gittik. Karma aşımızı olduk. Biraz nezle biraz hapşırma ile bu sonbahar günlerimizi iyi geçirmeye çalışıyoruz.

18 aylık doktor kontrolü ve benim aklımda kalan notlarım :
  • 18 aylık sağlıklı bir bebek artık yürüyebiliyor olmalı (*doktor notları ) . Yiğit düşüp kalkma konusunda beceriksiz olmakla birlikte normal olarak yürüyebiliyor.
  • 18 aylık sağlıklı bir bebek ortalama 6 dişe sahip olmalı. Bizim üstte 6 , altta 4 adet olmak üzere toplam 10 adet dişimiz var. Son 2-3 aydan beri yeni diş gelmedi. Alttan 2 azı dişi hazırlık yapıyor gibi gözüküyor.
  • Normal zamanında ve normal doğmuş bir erkek bebek için ortalama 10.5-11 kg. ağırlık, 81-81.5 cm. cm boy bekleniyor. Bizim kilomuz 10.250 kg., boyumuz 81 cm. Yiğit erken ve zor bir doğumla, düşük kilolu olarak doğdu. Tüm bunlar bebeğin boyunu ve kilosunu etkiliyor.
  • 18 aylık bir bebekten ortalama bir kaç kelime söylemesi bekleniyor. Bizim arasıra yok olup geri gelmekle birlikte anne, baba, dede, anneanne, bu şeklinde kelimelerimiz var. Kelimeler kadar önemli olan da söylenen basit cümleleri anlayabiliyor olması. Yiğit topu at gibi. Ben Yiğit'in bizim konuştuklarımızın büyük kısmını anladığını düşünüyorum. Yine de kelime dağarcığımız çok az.
  • Tuvalet eğitimi konusunda bir ilerlememiz yok. Yemeklerden 20-30 dakika sonra ( Tracy Hogg öyle diyor) tuvalete adaptörü ile oturtuyorum. Bazen de lazımlık ile deniyorum. Ne olduğunu anlıyor fakat henüz tuvalete oturmak istemiyor. Biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
  • Benden gördüğü kadarı ile dişlerini fırçalamaya başladı. Oral-B stages ile yaşa uygun çocuk diş fırçası bulmak aldık. Sabah-akşam mini diş fırçası ve minicik macun ile diş fırçalamaya çalışıyor!
Burada yazdığım notlarım bizim doktora ve Yiğit'in kendi özel gelişmesine uygun olduğunu söylemem lazım. Her bebeğin doğum, büyüme ve gelişmesi kendine özel. Her biri ayrı ve bireysel olarak değerlendirilmeli. Bunu ben de çok iyi bilmeme rağmen diğer çocuklarla karşılaştırmadan da duramıyorum :-)

ilgilenenler için not. ben minimui anne-bebek dergisine bayıldım! Yiğit de şarkılarını çok sevdi!