Yiğit'in Günlüğü

Yiğit ve annesinin hayatından kısa kısa..

gözlemler

Mayıs 08, 2010

Sevgili Arda totisinin annesi bana pas atmış. Hani şu pas-mim-ebe-sobe işlerine yavaştan yetişmeye çalışıyorum. Artık neresinden yakalarsam iyidir şeklinde düşünüyorum. Kişisel gözlemlerimi yazayım . Toplam 25 aylık annelik tecrübem var. Bunlar kişisel gözlemlerim olup her anneye ve çocuğa göre farklılıklar gösterir, herkes kendi çocuğu için en iyisini bilir :-)
  • Ben uyku ve yemek saatleri konusunda takıntılıyım. Yiğit doğumdan sonra hastanede kuvözde kalmış ve eve döndükten sonra 3 saatlik ara ile beslenmişti. Daha sonra ben de uzun zaman aynı düzeni devam ettirdim. Yemek saati ve uyku saati düzenli olunca huysuzluklar da azalıyor diye düşünüyorum. 25 aylık Yiğit halen öğlen 1.5-2 saat arasında uyuyor, saat 17.00 gibi ikindi kahvaltısını yapıyor ve en geç 22.00 gibi uyuyor. Tabii ki  bazen saatlerde kaymalar oluyor ama genel düzen böyle.
  • Bazı anneler çok rahat, bazıları da temkinli. Ben sanırım pimpirikli anneler gurubuna giriyorum. Annesi rahat olan çocukların da rahat olduklarını düşünmüyorum. Genetik gelen karakter bence sonradan fazla değişmiyor. Tracy Hogg ablaya göre Yiğit oğlum genelde melek veya kitap bebek grubuna giriyor. Yani ben pimpirikli olsam da olmasam da oğlumun huyları pek bana benzemiyor.
  • Erkek çocukların top-araba-bisiklet oynamaya merakları sanırım doğuştan geliyor. Ben sonradan oluştuğunu zannederdim ama öyle değilmiş, bizzat gördüm.
  • Evde huzur demek, huzurlu çocuk demekmiş öğrendim. Anne ve baba ne kadar sakin ve huzurlu olurlarsa çocuk da öyle oluyor. Evde sakin ve rahat bir hayat olmalı, kavgaları çocuk yokken yapmalı!
  • Annelik içgüdüsü diye bir şey varmış gerçekten. Kendi çocuğu ile ilgili en iyi gözlemleri de annesi yapıyor. Eş-dost-akraba da önemli katkılarda bulunuyorlar ama son karar noktası anne. İnsan anne olunca annesinin değerini daha iyi anlıyor cidden.
  • Doğumdan sonra oluşan boy-kilo takıntıları zaman geçtikçe başka takıntılara dönüşüyor. Annelik demek her zaman merak etmek, huzursuz olmak, araştırmak demekmiş, bunu öğrendim. Arda'nın annesi de çok haklı, annelik hem güzel  hem de çok zor.
NOT.Hepimizin anneler günü inşallah hep beraber sevdiklerimizle birlikte geçsin.. Nehir ve annesini takip ediyorsanız, onlara da en iyi dileklerimizi buradan gönderelim. Minik Nehir'in sağlıkla ailesiyle birlikte olması en büyük arzum. Biz buradan onlar için de sevgilerimizi gönderiyoruz. Daha çok yazmak istiyorum, yazamıyorum.