Yiğit'in Günlüğü

Yiğit ve annesinin hayatından kısa kısa..

ilk günler

Ocak 27, 2011

Doğum sonrası .O ana ait tek hatırladığım, karnımın üzerinde tonlarca yük varmış gibi ağrı olmasıydı. Hareket edemiyordum, kımıldayamıyordum bile. Genel anestezi sonrası uyanması zor iş. Kendime geldiğim kontrol edildi, hafızam yerindeydi. Odaya geldim ama benim bebeğim yok! Herhalde muayene yapıyor olmalılar diye düşündüm ama bir yandan da kendime gelmeye çalışıyorum. Annem geldi, bir de eşim Hakan. Bebek nerede diye sorduğumu hatırlıyorum. Hakan da geldi, bana gösterdiler, şimdi muayene etmeye gittiler dedi. Bir yerde bir problem var herhalde diyorum ama nedir? Anlamak zor. Erken doğum yaptım ya herhalde ondandır diye düşünüyorum. Bebeğimi muayene edip getirecekler diye düşünüyorum ama öyle olmadı. Yiğit oğlum muayene sonrası hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Servisine alındı. Önce solunum cihazı, sonra da kuvözde kaldı. Bu arada, anne sütü de varla yok arası. Bana  hastane tipi bir süt sağma makinesi getirdiler. Önceleri devamlı, sonra 2-3 saatte bir devamlı uğraşıyordum ama süt ancak damla damla geldi. Devamlı pompalarla uğraşarak ancak bir kaç ay kadar anne sütü verebildim. Yiğit sadece biberonla  süt aldı. Az zaman anne sütü almasına kendime çok dert ettim. Aylarca uğraştım ama bir yere kadar gitti. Bebek kendisi almayınca devamı zor.
Ben hastanede 2 gece kaldım, Yiğit oğlum kuvözde toplam 12 gün kaldı. Bu arada, biz her gün gidip gelerek süt vermeye devam ettik. Yiğit ile ilgili olarak kadın doğumcu ve çocuk doktorlarıyla devamlı görüştük. Yiğit ilk doğum anında -haftasına göre- düşük ağırlıklı olarak doğmuştu. Bu durum maalesef bize beraberinde farklı sorunlar getirdi. İlk anda kan şekeri düşük olduğu için muayene edilmiş, sonra solunum desteğine başlanmıştı. Bir yandan da kan değerlerinde düşüklükler vardı. Özellikle trombosit rakamları. düşüktü. Tedaviye Yoğun Bakım Ünitesinde devam edildi. Bu kan değerleri düşüklüğü, maalesef beynin sağ tarafında minik kanama noktaları oluşturdu. Sağ tarafta oluşan problemler de vücudun sol tarafını etkileyici sorunlar yarattı. 
Yiğit vücudunun sol tarafını, sağ tarafı kadar aktif bir şekilde kullanamıyor.( sol hemiparezi )İlk 6 ayda fark edilmeyen bu durum, zamanında oturamaması, zamanında emeklememesi, sol elini yumruk şeklinde kasması şeklinde daha belli olmaya başladı. Çocuk doktorları açısından bu durum fazla önemli değildi. Benim için ise çok çok önemliydi. İlk olarak arkadaş tavsiyesiyle gittiğim fizyoterapist durumu açıkladı.  Panik içindeydim. Çocuk nörolojisi uzmanı doktor Yiğit'i görmeliydi.  Biri çocuk doktorumuzun önerisiyle Güven Hastanesinde, diğeri ise Hacettepe'li profesör iki doktor ayrı ayrı muayene etti. Beyin tomografisi çekildi. Sonuçlar, ilk andaki durumu doğruluyordu. Sırasıyla bir Fizik Tedavi Doktoru ve iki ayrı fizyoterapist ziyaret edildi. Sonuç olarak Yiğit'in hafif bir sol tarafını kullanma sorunu vardı. Fizik tedavi seanslarına hemen başladık.
Yiğit şu anda çok iyi. Hacettepe Üniversitesinde FTR seanslarımıza devam ediyoruz.Her türlü fiziksel aktiviteyi hayatımıza kattık. Yazın 2 ay boyunca denize girdik. Biliyorum ki benim Yiğit oğlum, adı gibi güçlü, yiğit bir delikanlı olacak!

11 yorum:

ZeyNes dedi ki...

Cumartesi günü fazla konuşamadık ama Yiğit oğlanı uzunca bir aradan sonra çok iyi gördüm Görkemcim.Sizin gibi bir anne-babası var,çok şanslı.Kolay olmadığını biliyorum ama neyse ki çaresi olan sıkıntılar bunlar...Çok öpüyorum ikinizi de

Günışığı dedi ki...

Hay allah çok üzüldüm. Ama çocuklar şaşırtıcı şekilde güçlü oluyorlar. Ben de sporun gücüne inanıyorum. Bence de Yiğit düzenli fiziksel aktivitelerle bu durumu aşacaktır.

Sermin dedi ki...

Buna da şükür Görkemcim. Ben niceleriyle karşılaştığım için Yiğit'in ki iğnede delik bile değil. Çocuklar bizim sandığımızdan dha kolay atlatıyorlar, daha da yiğit de adı gibi yiğt güçlü bir dleikanlı olacak bak.

Defne dedi ki...

Ne güzel bir fotoğraf, ne güzel bir poz böyle. Maşallah Yiğit'ime! Üstesinden geleceğinize gönülden inanıyorum canım arkadaşım. Öperim onu o güzel kirpiklerinden :).

Itır dedi ki...

Tabiiki kaya gibi sağlam, yigit bir oğluş o!! Herşey çok iyi gidecek hiç merak etme sen :)

Unknown dedi ki...

Fizyoterapiler ile süper olacak annesi , kaygılanman normal annesin netice de.Kimse anne kadar düşünemez.Ama böyle bilinçli olman sayesinde oğluşun çakı gibi olacak :))
sağlıklı günler dilerim , sevgilerimle

Eren Derin dedi ki...

O adi gibi 'Yigit' bir cocuk annesi ;))

sekoya dedi ki...

onlar öyle güçlülerki, hiç tahmin etmediğimiz kadar.. adı üstünde Yiğit o..hep daha iyi olacak, size de gurur duymak kalacak..

Adsız dedi ki...

Sevgili Görkem ,
Annelik ne kadar zor değil mi,küçücük bir bebek ,yepyeni bir hayat ve sağlık sorunları... 27 aylık anneliğimde geriye baktığımda hatırlamak istemediğim bir ilk 8 ay var . Resmen travmatikti.
Yiğit çok şanslı biliyor musun çünkü ilgili bir anne ve babası var.Erken farketmek ,doğru doktorlara götürmek çok ama çok önemli. En zoru atlatmışısın sen de gerisi çok kolay olacak .İnşallah bundan sonra bir ömür boyu sağlıkla kalırsınız .Çok öpüyorum ...
sinem -zülal

gezicini dedi ki...

sevgili Neslihan,
sevgili günışığı,
sevgili sermin,
sevgili defne,
iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. düzenli fiziksel aktiivite ile Yiğit daha iyi olacak. ben de buna inanıyorum. çok teşekkürler.
sevgiler

sevgili ıtır,
sevgili karnaval,
sevgili eren derin,
sevgili sekoya,
sevgili sinem,
evet buna da çok şükür. çok zor durumda olan çocuklar var. hepsine kuvvet, ana-babalara da güçlü olmalarını diliyorum.
sevgiler
gorki

Unknown dedi ki...

Ağlıyorum güzel anlatımlarınız ve yavrularımızın durumunun aynı olması nedeniyle Berra 19 aylık yürüdü 20 aylik suan fizige gidiyoruz