Yiğit'in Günlüğü

Yiğit ve annesinin hayatından kısa kısa..

güzel bir pazar

Mart 09, 2009

8 Mart bahara merhaba gibi oldu burada, bozkır topraklarda. Henüz ağaçlarda tomurcuklar açmamış gibi, ama yine de belli belirsiz kokular geliyor etrafa. Bu güzel pazar gününü değerlendirmek için dışarı çıkıyoruz. (ben sabah erkenden spora gidip geliyorum önce) O.D.T.Ü'ye brunch için gidiyoruz. Sebzeli omlet, krep derken diyet yine bozuluyor. Yiğit merakla etrafı incelemede. Hava 13 derece civarında. Kahvaltı sonrası biraz yürüyüş yapıyoruz, bizimkinin yanakları güneş ve rüzgardan al al oluyor. Sonrası pazardan alışveriş ve e-bebek mağazasını portatif mama sandalyesi için ziyaret. Yiğit yolda uyuyor, açık hava çarptı biraz sanırım :-) Güzel bir pazar günü geçiriyoruz, baharı ve yazı özlemle beklediğimi fark ediyorum. Keşke hep havalar böyle güneşli olsa !

Sevgili Naile için özel bilgi :

EVDE BEBEK İÇİN YOĞURT YAPMAK .  Ben evde yoğurt yapmak için AEG marka yoğurt makinesi kullanıyorum.  Piyasada Arzum, Sinbo, Arçelik, Tchibo markalarını da gördüm. Önce 1 lt günlük taze pastörize sütü kaynatıyorum. En güzel yoğurdu Pınar günlük kutu sütlerle yaptım. Onu bulamazsam yine günlük A.O.Ç. şişe süt kullanıyorum. Süt kaynatılır, ılıtılır. Derece kullanabilirsiniz ama ben küçük serçe parmağımla kontrol ediyorum. Süt parmağı yakmayacak kadar ılık olacak. Bu aşamada önce ılık sütten bir parça alarak mayalayacağım yoğurdun için karıştırıyorum. Yoğurt mayalamak için Sütaş, Pınar ve Danone yoğurtlarını (1 çorba kaşığı kadar) kullandım. Sonra tahta bir kaşıkla bu karışımı ılık sütün içine koyup az karıştırıyorum. Minik şişelere karışımı koyup kapaklarını kapatıyorum. Makinede ortalama 2-3 saat içinde yoğurt mayalanıyor. Ilık olarak oğluma yediriyorum ve kavanozları buzdolabında saklıyorum. 3 gün sonra yeniden yoğurt mayalıyorum. Arada içine meyva püreleri karıştırarak meyvalı yoğurt olarak veriyorum.

Evde yoğurt yapmakla ilgili bu ve bu yazıları da faydalı bulabilirsiniz.


17 yorum:

Eren Derin dedi ki...

Bahar gelsin artik degil mi??
Günes acsin, kuslar civildasin :))
Burada arada halen kar yagiyor :((
Sevgiler..

Naile dedi ki...

Teşekkürler Görkem, 40 fırının yoğurdu eminim çok güzel oluyordur ama 4 saat fırın çalıştırmak istemediğimden denemedim açıkcası. Sanırım kullandığım sütte hataya düşüyorum. Pastörize süt kullandığımdan direk ılıtıp kullanıyordum. Bir yerde sütü bir süre kaynatıp fazla suyunun giderilmesini başka bir yerde de pastörize süte krema katılarak yağ miktarının artırılmasını okudum. İkisi de aynı kapıya çıkıyor. Bu şekillerde deneyeceğim tekrar. Sonucu sana da haber ederim.

Sevgiler..

beyhan dedi ki...

peki görkem kardeş bu yoğurdun kıvamı nasıl oluyor?

mummy dedi ki...

Özledim Ankara'mı..Sen gittiğin yerleri hep anlat ben de özlem gidereyim sevgili Görkem:))

Sen Gelince dedi ki...

Yine de baharı anımsatan bir hava vardı Ankara'da pazar günü... Güneşli ve ılık (sayılan)...

Ben şu 40 derecede yoğurt olayını deneyeceğim bir. Çok merak ettim doğrusu. Her zaman yapamam tabii:)))...

sinem dedi ki...

Açıkhavada geçirilen gün gibisi yok bencede . Bizde yazın gelmesini dört gözle bekleyenlerdeniz:)Yoğurdu bende çiflik sütüyle kendim mayalıyorum. Krema yada süttozunu ise kıvam arttırıcı olarak kullanmak gerekliymiş.ben hiç kullanmadım.sütaş maya en iyisi bence .yörsan ve danone ile birkaç kez mayalayınca sündü

gezicini dedi ki...

sevgili eren derin,
ben bunaldım kıştan, oğlan da bunaldı. sevmiyorum kışı, sevmiyorum işte.
güneşli günlerde görüşelim...

sevgili naile,
ben bilmiyorum öyle nasıl yoğurt mayalanır. hem ben sadece bebek için yapıyorum, bizim için fazla miktarda lazım, onu da ben yapamam.
bebek için yapılan yoğurda ekstra hiçbirşey katmıyorum. sadece birkaç kere kaynatılması suyunun azalması için yeterli oluyor.
kolay gelsin...

sevgiler
gorki

gezicini dedi ki...

sevili beyhan,
eğer tam ılık sütü mayalamayı başarırsam, gayet yoğun bir yoğurt oluyor. fazla sıcak veya fazla ılık olursa tutmuyor maalesef. ilk başlarda ben de muhallebi kıvamında yoğurt yaptım ama tam ılık kıvamını tutturunca oluyor işte.

sevgili mummy,
yahu benim burada içim daralıyor, anlatacak gidecek yer bulamıyorum ki! keşke deniz kenarında veya İstanbul'da olsak da sizin gibi seçenek çok olsa :-)
iyi gezmeler,

sevgiler
gorki

gezicini dedi ki...

sevgili nilsu'nun annesi,
ben denemiyorum o işi, doğrusu o kadar çok vatim de yok. eve, bebeğe ve kendime zor yetişiyorum ben :-( bebek yoğurdu fazla vakit almıyor diye ve taze yoğurt yemesi çok önemli diye özellikle yapıyorum :-)

sevgili sinem,
kıvam artırıcı filan ben hiç kullanmadım. bebek yoğurdu saf olmalı bence. A.O.Ç. sütü de iyi ama biraz fazla yağlı. maya içinse evet sütaş ve danone iyi gibi.
sana da kolay gelsin.

sevgiler
gorki

zeyneppppp dedi ki...

Merhaba bende yogurdu kendim yapmaya calisiyorum:)ama makinem yok malesef:( birde senden bisi rica edicem. Yazilarin cok kucuk canim okumak icin ekrana yapisiyorum:)) biraz buyuseler:)
cok tatli blogun..
Sevgiler...

Naile dedi ki...

İlk ben kutlayayım istedim, doğum gününüz kutlu olsunnnnnnnnnnnnnn :)

dgül dedi ki...

Yiğit'ciğimizin en tatlı=ilk doğum gününü yürekten kutluyor, sağlıklı, başarılı, mutluluk ve en önemlisi sevgi dolu upuzun bir ömrü hep sevdikleriyle birlikte geçirmesini diliyorum. Ve anneciğini de, onu da kocaman öpüyorum...
(not düşmediğime aldanmayın, sık sık uğrayıp alıyorum iyilik haberlerinizi, gözüm de, nefesim de hep buralarda...Pastamı da isterim ona göre :))))
Sevgilerimle...

Deniz dedi ki...

Yiğitciğim, 1. yaşın kutlu olsun. Nice mutlu, sağlıklı, güzel senelere... İyi ki doğdun :)

gezicini dedi ki...

sevgili Zeynep,
ziyaretinden dolayı çok mutlu oldum, teşekkür ederim. ben de senin blogunu ziyaret ettim. yine gel, bekleriz..
not. hazır şablon kullandığım için yazı karakterleri ile fazla oynamadım, ama uyarın için teşekkürler, dikkate alacağım...

okyanusun öbür tarafına sevgiler
gorki

gezicini dedi ki...

aaa herkes doğum günümüzü kutlamış!
teşekkür ederiz, Naile, sağolasın...

biz de sizin 13. ayınızı kutlarız :-)
sağlıklı günler...
gorki

gezicini dedi ki...

sevgili dgül teyze,
ben de annem de ne zamandır mesajlarınızı göremeyince meraktaydık. buralarda olduğuna sevindik.
iyi dileklerin için teşekkürler, hepimize sağlıklı günler...

sevgili deniz teyze,
annem arkadaşları ile de doğum günü yapmak istiyormuş, ama bu haftasonu mümkün olmamış. biz her zaman bekleriz, yine gelin olur mu?

seni hasretle öpüyorum Deniz teyze,
sevgiler
Yiğit

EVDEN EVE NAKLIYAT dedi ki...

BENIM DE MAKİNEM VAR ARTIK

YUĞURDU EVDE MAYALİYABİLİRİM

BİLGİNİZ İÇİN TEŞEKURLER.