Yiğit'in Günlüğü

Yiğit ve annesinin hayatından kısa kısa..

yeni yıl

Aralık 28, 2008

İnanmak zor bir yılın daha sona erdiğine. 2008 yılında inanılmaz değişimler oldu hayatımızda. Soğuk bir Mart günü sabahı Yiğit katıldı aramıza. O gün hastanenin penceresinden baktığımda yağmur yağdığını hatırlıyorum . Biz iki gece kaldık hastanede, minik yenidoğanYiğit ise 10 gün. Adına doğuma kadar karar verememiştik, hastane odasında birdenbire Yiğit olmasına karar verdik. Biz eve geldik, sonra her gün hastaneye gelip kuvözdeki minik bebeğimizi izledik. O çok güçlü idi, solunumu, kan değerleri normale dönene kadar bekledik. Beklenenden 3 hafta erken gelmişti. Bu yüzden kilosu da düşüktü. Ben açım, beni doyurun diye bas bas bağırıyordu, biberona alıştı hemen. Biberon sonrası anne sütü emmek istemedi bir türlü. Yeni anneler için ne kadar zor bir durum...
Eve geldikten sonraki özellikle ilk 3 ay çok özen gösterdik, babası, anneannesi ve ben. Ben bebek bakımı konusunda çok acemiydim, altını nasıl temizleyeceğimi bile bilmiyordum. İlk 3 ay, sonra 6 ay derken, şimdi 9.5 aylık olduk bile. İlk yaşına 2.5 ay kaldı, nasıl geçti bu zaman anlamak zor.

2009 yılını, ilk doğumgününü, özellikle de yürümeni özlemle, merakla bekliyoruz. Tüm bebekler aileleri ile sağlıklı ve mutlu bir yıl geçirsinler!

okuma konusu. ebeveynler, özgüveni için, bebeğinizle temas edin !


sevdiğimiz yerler

Aralık 23, 2008

Sevgili arkadaşım ve tatlı Arda'nın annesi Burcu beni sobelemiş. Minik afacan Arda büyümüş de kocaman olmuş bile. Arda ve annesi bize en sevdiğimiz yerleri sormuşlar. Bizim Yiğit henüz oturan boğa kıvamından sürünen boğaya geçmediği için en sevdiğimiz yerler genelde oturabildiği yerler. Hemen sıralayalım :
1. Öncelikle Cam marka alt açma masası. Neden bilmiyorum ama burada altının açılacağını anlayıp neşeleniyor. Biraz kıkırdayıp altını açıyor, kapatıyoruz. Üstüne değiştirmeyi de genelde burada yapıyoruz ama bu işi hiiiç sevmiyoruz.
2. Yine evde mutfakta duran Chicco mama sandalyesi. (reklam değil, sadece bebeklerin rahat ettikleri ürünlerin isimlerini yazıyorum ki yeni alacak olanlara fikir versin) Mama sandalyesinin üzeri oyuncaklarla dolu. Yemeğimizi burada yiyoruz, suyumuzu içiyoruz, anne iş yaparken onu burada bekliyoruz.
3. Evde kendi odamız. Yatağımız, oyuncaklarımızla en sevdiğimiz yer burası. Uyumak için de en çok kendi odamızı seviyoruz. Başucumuzdaki gece lambası gece yarısına kadar açık duruyor. Gece biberonu aldıktan sonra lambayı kapatıyoruz. Bazen de CD'den müzik dinlemek iyi geliyor.
4. Anneanne- dede evi de sevdiklerinden. Orada da bir mama sandalyemiz var. Güzel anneanne yemeklerimizi, çorbalarımızı da orada içiyoruz. Güzel oyunlar oynuyoruz, neşeleniyoruz.
5. Arabayla gezmek de favorimiz. En huzursuz olduğu zamanlarda araba koltuğuna yerleşip yola çıktıktan bir süre sonra uyuyor. Araba koltuğumuz maxi-cosi ve 9-18 kg arası için. Biz daha erken kullanmaya başladık, altına ve başına destek koyduk. Araba hareket halindeyken devamlı dışarıyı seyrediyor, boyu yetiştiği kadar gördükleri ile ilgileniyor.
6. Evimize en yakın Alışveriş Merkezi olan 365. (evet, yine orası!) Benim için giriş çıkışı en kolay, fazla gezecek yer olmasa bile hava almak için ideal bir yer. Favori mağazamız da SMYK.
7. Bebek arabası ile gezmek de en sevdiği iş. Şu anda kış günü dışarda gezemiyoruz ama, yaza dışarda daha çok olacağız inşallah! Yiğit ile dayısının getirdiği kırmızı araba ile geziyoruz. Artık ellerimizle tutunarak dışarıyı seyrediyoruz. Zooper arabamız da pek konforlu, tam keyif :-)

Ek bilgi. Bu yazı kullandığımız ürünlerle ilgili reklam gibi oldu ama burayı okuyan hamile arkadaşlara da belki fikir veririz. Ayrıca ürün konusunda piyasadaki en pahalısı en iyisi diye bir kural yok. Sadece belirli markalar daha çok tanınıyor. Ben Ankara'da olan annelere, e-bebek, botti ve joker mağazalarını gezmelerini tavsiye ederim.

Yiğit 9 aylık

Aralık 15, 2008

Hava soğudu, her gün dışarı çıkamıyoruz. Evde Yiğit için oynayacak birşeyler bulmak kolay olmuyor. Anneannesi ve babası oyun konusunda daha cesaretliler. Yerde oyun oynuyoruz, yatakta yuvarlanıyoruz, mama sandalyesinde oturuyoruz, kucakta dolaşıyoruz, oyunlar oyunuyoruz. Algısı açık, seslere karşı çok meraklı. Çeşit çeşit oyuncaklarımız, küplerimiz var. Ama hepsinden sıkılıyor, bir süre sonra bağırmaya başlıyor. Tekrar ne yapsak diye düşünüyorum bazen de bulamıyorum :-)

9. ay notları. bu ay doktora gitmedik , aksine bir durum olmazsa gelecek ay gideriz diye düşünüyorum. Henüz dişimiz yok, emeklemiyoruz, oturabiliyor ve biryere dayanarak ayakta durabiliyoruz. Yiğit ismine dönerek bakıyor, çak yapıyor, cee oynarken bizim elimizi çekebiliyor. En çok sevdiği ise sırtüstü yatarken yatak korkuluğuna tekmeler atmak. Tahmini kilomuz 9'a yakın.

ek bilgi. ben mother&baby dergisine abone oldum, aylık bebek dergilerinin içinde bence en iyisi. özellikle hamile olan ve yeni anneler için iyi bir başvuru kaynağı.

melamin

Aralık 12, 2008

Melamin maddesi devamlı olarak aklımı kurcalıyor. Devamlı okuyorum, araştırıyorum. Nerde bulunur, bebek mamalarındaki durum nedir? Benim gibi bebeğe mama veren veya vermek zorunda kalan annelerin de sanıyorum akıllarında devamlı bir soru işareti var.

Yiğit erken doğdu, 10 gün hastanede kuvözde kaldı. Bu süre içinde maalesef biberonla beslendi ve bir daha anne sütü almak istemedi. Ben devamlı olarak pompa ile sağarak verdim. O da bir yere kadar gitti. 2 aydan sonra mamaya geçmek zorunda kaldık. Biraz Aptamil sonra Bebelac denedik. Bizimki bebelac mamayı sevdi, rahat uyudu. Ama yine de içim rahat değil. Verdiğim yoğurdu Pınar günlük inek sütü ile mayaladığımı düşünerek Pınar ürünlerini araştırdım. Pınarın 6 ay üzeri bebekler için İlk Adım devam sütü var. Onu ara sıra veriyorum ama tadını çok sevmiyor gibi. Bazen de hazmı zor oluyor.

Bu konu biz 1 yaşına gelip de inek sütüne başlayana kadar beni devamlı huzursuz edecek. Bebeklerine mama veren veya vermek zorunda kalan anneler konuyla ilgili bilgilerini yazarlarsa çok sevinirim...

okuma konusu. bebek mamalarında melamin korkusu.


yılbaşı geliyor

Aralık 05, 2008

Daha önce de yazmıştım sanıyorum, bizim eve en yakın Alışveriş Merkezi yeni açılan 365. Aslında oldukça küçük , ama gezmek için bize yeterli geliyor. Ayrıca giriş çıkış çok rahat. Bebek arabası ile asansöre binip en üst kata çıkıyoruz. Birkaç mağaza gezip birşeyler yedikten sonra yine rahatça çıkıp gidebiliyoruz. En üst fast food katında bebek bakım odası da var. İlk zamanlar çok yetersizdi ama ben hemen uzun bir şikayet yazısı yazdım. Şu anda güzel. Sıcak su, kağıt, bez gibi gerekli malzemeler de var. Orandaki Panora Alışveriş Merkezinde ise durum biraz farklı . Anneler için her katta bir (hatta iki) bebek bakım odası olmasına rağmen bizim için uygun bir gezi yeri değil. Giriş çıkış çok zor, asansörler devamlı dolu (dakikalarca beklediğim zamanlar oldu), ayrıca belki de çok büyük olduğu için devamlı serin. Otopark da buzz gibi.

Alışveriş merkezlerinde bebekle gezmeyi sevmiyorum ama kış döneminde için biraz da hava almak için mecburen gidiyoruz. Bence 6 ayın altındaki bebeklerle bu yerlere hiç girmemek lazım.

Biz Yiğit'le kısa bir tur atıyoruz, yemeğimizi yiyoruz, altımızı değiştiriyoruz ve çıkıyoruz. Dün 365 Alışveriş Merkezinde yılbaşı süsleri, ağaçları kurulmuştu. Bizm Yiğit dakikalarca yılbaşı ağacının altındaki şarkı söyleyen ayılardan gözlerini alamadı. Biz de müzik dinledik, şarkı söyledik, yaklaşan yeni yıl coşkusu ile evimize döndük...

not. yeni değiştirdiğim yılbaşı konulu şablonumda bazı problemler oldu.. çalışmalarım devam ediyor...

yeni arkadaşlar

Kasım 30, 2008

Ankara'daki blog sahibi anne ve bebekler buluştuk. Sağolsun Banu'nun evsahipliğinde cumartesi günü biraraya geldik. Evsahibi Banu dışında Burcu, Sermin, Sibel ve Çiğdem de bizimle birlikte idi. Çocuklar ise ilk defa biraraya gelmenin şaşkınlığı içindeydi. Yiğit, Mira, Arda, Çınar, Emre ve Selin hep beraber olmanın keyfini çıkardılar. En küçük Çınar ( Yiğit ve Çınar'ın arası 5 gün), diğerleri emeklemeye hatta ayakta durmaya başlamışlar. ( Biz ne zaman emekleyeceğiz oğlum?)Y emek, uyku, süt, mama, beslenme derken bebeklerin uykusu geldi. Kısa ama çok keyifli geçen iki saat sonra hepimize mutlu mesut evlerimize döndük. Yiğit rüyasında baloncukları görüyordu :-)

not. Banu nazik davetin için teşekkürler, en kısa zamanda yine görüşmek üzere !
2. not. Burcu, my feeder için teşekkürler, bizimki kemiriyor bakalım!
3. not.Çiğdem, CD için teşekkürler, ben denedim, gerçekten işe yarıyor!


alo baba nerdesin?

Kasım 27, 2008

'Ben 8.5 aylık oldum artık. Her geçen gün yeni şeyler öğreniyorum. Annem evde tam gün mesai ile bana bakıyor, babam da akşam - sabah mesaisi ile benimle birlikte. Ayrıca anneannem de gün içerisinde yaptığı nefis yemeklerle benim beslenmeme yardımcı oluyor , ayrıca güzel oyunlar oynamamı sağlıyor. Annemin tatsız tuzsuz yemeklerini yemek istemiyorum ben. Aa tabii ki bazen kuzen Yakın da geliyor , geçenlerde babam burada değilken bizimle kaldı. Bana yeni oyunlar öğretti. Mesela benimle cee oynayanların elini çekebiliyorum artık. Hatta bazen kahkahalarla da gülüyorum. Ama ne zaman neye güleceğim hiç belli olmuyor'...

Yiğit halen diş çıkarmadı, merakla beklemedeyiz. Emekleme konusunda da çok isteksiz. Yerde uzun uzun oturarak oyuncaklar oynuyor. Telefon, uzaktan kumanda gibi aletlere de çok meraklı. Gün içerisinde bazen elefonla babasının sesini dinletiyorum, merakla telefonu eline alıyor.

Yemek konusunda günde 3 öğün katı 3 öğün süt dengesini korumaya çalışıyoruz. Ayrıca aralarda yoğurt ve meyva ( püresi- tazesi- kavanozu ) devam ediyoruz. 8. aydan itibaren portakal, mandalina, muz denedik, sevdik. Eline verdiğim salatalık, elmayı da kemirmeye çalışıyor, ama dişi olmadığı için fazla başarılı olamıyor. ( sahi meyvaları kemirmek için bir ürün vardı onu nerden almak lazım?)

not. anneler bebeğim ne yesin sitesini görmüşlerdir herhalde ama ben yine de yazayım buraya.

emekleme(me)

Kasım 24, 2008

İlk defa birazcık emekledim, anneannem ve babamın çabaları ve destekleriyle. Anneme kızıyorlar bu çocuğu çok kucağına alıyorsun bu yüzden emeklemiyor diye. Annem yere bir örtü seriyor, üzerini oyuncaklarla dolduruyor, bırakıyor oynayım diye ama ben sadece yana dönmekle yetiniyorum. Böyle mutluyum canım ben!
Bazıları yere bir örtü ser, bebek üzerinde kendi kendine oynar diyor ama bizim oğlan biraz yerde sürünüp, biraz da oynadıktan sonra bağırmaya başlıyor. Emeklemeyen bebekleri devamlı yerde mi bırakıyorlar yoksa tamamen genetik birşey mi bilmiyorum. Görünen o ki bazı bebekler çok hareketli devamlı emekliyor, atlıyor zıplıyorlar. Bazıları da Yiğit gibi daha sakin, emekleme yolunda fazla bir çabası yok.. Acaba diyorum yürüteç alsak, biraz onunla vakit geçirir mi? Yoksa daha emeklemeyen bir bebek için yürüteç de fazla gereksiz mi olur?

ek bilgi. yürüteç önerilmiyor! önemli bir bilgi...

bebek arabası

Kasım 18, 2008

Daha iki gün önce kardeşimle konuşurken Ankara'da ne zamandır yağmur yağmadı demiştim. Bugün yağmur yağıyor. Yiğit'le bugün evdeyiz. Artık ağırlaşmaya başlayan bir bebek, bebek çantası, kendi çantam derken birlikte evden dışarı çıkmak zorlaşıyor. Yanımda her zaman birisi olacak değil ya. Dayısının taa Kanada'dan getirdiği Zooper bebek puseti ile geziyoruz genelde. Kırmızı renkli ve 3 tekerlekli araba ile gezmek pek rahat oluyor. Çankaya civarlarında kaldırımların üzerinde sekmektense kapalı yerlere gidiyoruz. Alışveriş Merkezine bebekle gitmekten hoşlanmıyorum ama kış mevsiminde fazla alternatif olmuyor.
Eve en yakın olan yer yeni açılan 365 Alışveriş Merkezi. Parket, bebek arabasını indir, Yiğit'i arabaya yerleştir, sepete çantayı koy, battaniyesini al, gezmeye başla. Neden bizde de yurtdışında olduğu gibi kocaman parklar yok? Her yere arabayla gitmek çok yorucu ve masraflı oluyor...

merak edenlere. bizim araba işte böyle birşey...

Yiğit 8 aylık

Kasım 13, 2008

Hayat ne kadar hızlı devam ediyor. Yiğit hızla büyümeye devam ediyor. Artık daha rahat oturuyor, oyuncaklarla oynuyor. Emekleme yolunda bir çabamız yok, bazen de destekle ayağa kalkıyoruz. Anneye benzer bir ses çıkarıyor, bazen de bir oyuncağa kahkahalarla gülüyor. Babası ile elini uzatarak çak yapıyorlar.

Diş konusunda bir gelişme yok, ama uyku problemimiz devam ediyor. Aklımıza gelen tüm yöntemlerle uzun uyuması için çalışıyoruz. (Banyo, bitki çayı, müzik gibi) .Dün gece 3 gibi yanına gittiğimde uyanmıştı. Tekrar uyuyana kadar 1 saat geçti. Bu çocuk yakın zamana kadar 5-6 saat kesintisiz uyurdu. Diş çıkarma huzursuzluğu olabilir ama bir ihtimal de odasında yalnız yatmaktan korkuyor bence. Bilemiyorum belki de doğru değildir. Ama doktorun bana söylediği bilgi doğrultusunda bebeğin odasını 2 ay civarında ayırmıştık. Şimdiye kadar da bir problem olmamıştı. Bakalım, bekleyip göreceğiz!

ek bilgi. Prof. Dr. Hilal Mocan'dan bebek bakımı bilgileri, önemli !


düzensiz uyku

Kasım 08, 2008

Uykuda yoğun bir düzensizlik durumundayız. Tahminen 4-5 günden beri uykuda bir değişiklik oldu. Bu zamana kadar oldukça düzenli uykusu olan Yiğit şimdi uykuya direniyor gibi. 6. aydan itibaren gece 21.00 gibi yatıp birkaç uyanma ile sabah 5-6 aya kadar uyuyan çocuk şimdi uyumamak için sanki savaşıyor. Yedik içtik, gazımız yok, altımız temiz diyoruz, uyutuyoruz ama tam yatağa koyarken çığlıklar atmaya başlıyor. Şimdiye kadar rahatlıkla kucağımda uyuyan çocuk bunu reddediyor. Farklı yöntemler deniyoruz, pusette , ayakta, sallanan koltukta sallamak gibi. Tam uyudu derken yeniden uyanıyor. Gündüz uykuları da fazla değil ama gündüz uykusunu azaltmak mı lazım acaba? Dün gece babasıyla oynarken uyuya kalmış, yerine koyduk, saat 21.00 gibi yeniden uyandı. Karnını doyurdum, dizimde yastıkla uyuttum. Yerine koyarken bizimki başladı yeniden çığlıklar atmaya. Yeniden uyuttuk. Bu sefer saat 5.00 'te çığlık atarak uyandı.
Okuduklarıma göre 6-9 aylık bebeklerin ortalama 14 saat uyuması gerekiyormuş. 6. aydan itibaren gece ortalama 10 saat uyuyan çocuk birden çok az uyumaya başladı. Hasta gibi gözükmüyor , ateş filan da yok ama dün de yediklerini kusmuştu. Bu son doz pnömokok aşısından mıdır acaba diyorum, düzelecek diye umuyorum, sabırla bekliyoruz...

yeni beceriler

Kasım 05, 2008

Bugünlerde mızıldanıyorum, uykularım düzensiz.Annemle babam diş mi geliyor acaba diye merakla beklemede. Oturabiliyorum, daha uzun zaman desteksiz olarak oturabiliyorum. Bazen de yatağımın kenarından ayaklarımı dışarıya sarkıtıp oturuyorum. Annem dış dünyayı daha çok algıladığımı söylüyor, olayların ve kişilerin farkındayım artık .Kendimi birşeylere tutunarak devamlı öne çekmeye çalışıyorum.
Emeklemiyorum, annem de merakla beklemede. Hiiiç öyle bir niyetim yok, gayet rahatım ben böyle. Belki de hiç emeklemeden yürüyecekmişim. Bu arada yeni kelimelerim de var, her ne kadar söylediklerim anlaşılmasa da. Annem benim su istediğimi anlamıyor mesela, kendisi pek su içmediğinden herhalde.
8. aya yaklaşırken pnömokok aşısının 3. sünü dün olduk. Dünden meri bir huzursuzluk, uykusuzluk var. Aşı olurken bir bağırdım, tüm hastane sesimle inledi ! Kilom 8.250 olmuş, doktor amca iyi dedi.
Yemeklerle aram pek hoş değil şu aralar. Nazar değdirdik galiba diyor annem. Sebze çorbalarından hoşlanmıyorum, yoğurt ve meyva şu aralar favorim. Anneme söylesem bana güzel muhallebi yapar mı acaba? Yemem lazım, büyümem lazım. İlk doğumgünüme ne kaldı şurada?

bilgi için. pnömokok nedir, ne değildir ?


Yiiğit 7.5 aylık

Ekim 29, 2008

Yiğit 7.5 aylık oldu bile. Artık destekli olarak oturabiliyor, bir süre oyuncakla oynuyor, bzen de dayanarak ayakta durmak istiyor. Emeklemedi hiç, halen dişimiz de yok. Yine de eline verdiğimiz elma, havuç, bisküvi gibi şeyleri inatla kemiriyor, bazen de boğazında kalıyor. Yemek olarak meyva , sebze ve yoğurt çeşitlerimiz giderek artıyor. Tavuk suyuna ve et suyuna şehriye çorbası, yoğurt çorbası gibi yemeklerimiz var. Ayrıca evde yaptığımızın dışında Sütaş babymix yoğurt da veriyorum bazen.
Diş konusunu merak ediyorum. Kitaplara göre 6-7 ay civarında ilk diş bekleniyormuş. Bizim ilk dişimiz bakalım ne zaman gelecek? Merakla beklemedeyiz...

ek bilgi. çocuklarda diş çıkarma.

bebekle yolculuk

Ekim 22, 2008

Bebekleriyle uçak yolculuğu yapacak olanlara ufak tavsiyelerim olacak. Biz 7 ay içinde 4 defa Ankara - Bodrum uçuşu yaptık. Bebek ile uçak hem çok rahat hem de zor bir deneyim olabiliyor. Ama yine de siz öncelikle doktorunuza danışın.
Öncelikle mümkünse uçuş saatinden en az bir saat önce alanda olun. Check in sırasında bebekle olduğunuzu belirterek yanınızdaki koltuğu boş isteyin. Rahat girip çıkabileceğiniz bir yerde oturun. Erken alanda olun, hem panik yaşamayın, hem de bebeğin altını değiştirecek zamanınız olsun. Uçakta bebekle yerinizde alt değiştirmek zor olur. Bebek uçuş saatinde çok aç da olmasın çok tok da. Kalkış ve iniş sırasında bebeğin kulaklarını basınçtan korumak gerekiyor. Ya emzirin ya biberon verin ya da emzik. Biz biberon ve emzikle idare ettik genelde. Ama ben küçük bebekleri olanları izledim, genelde anneler emziriyorlar veya ağzında devamlı emzik oluyor. Bebeği fazla giydirmeyin, bunaltmayın. Üzerindeki klimayı kapatın. Bebeğin başını koruyun, şapka veya kapşonlu mont olabilir. Yanınıza bebeğin sevdiği oyuncaklardan alın, canı sıkılmasın. Bizim yolculuklar toplam 1 saat sürüyordu, bazen çok ağladı, bazen uyudu, bazen de etrafı seyretti.
Pegasus ile 0-2 yaş arası bebekler 10 YTL ödeyerek kucakta yolculuk yapıyor. Diğer havayollarının uygulaması nasıl bilmiyorum. Bebek için bagaj hakkınız yok. Ama en önemlisi bebek arabası ( puset veya ana kucağı) ücretsiz olarak taşınıyor. Eğer bebek araabasını yanınıza alırsanız uçak kapısına kadar götürüyorsunuz, çıkışta kapıda arabanız size teslim ediliyor. Özellikle bebekle yalnız yolculuk yapan anneler için büyük kolaylık. Ben kendi düşüncelerimi ve gözlemlerimi yazdım, sizin deneyimleriniz daha farklı olabilir.

Not. Bugün sabah Güven hastanesinde Doktor Ogün Kurne'ye muayeneye olduk. Burun deliklerimiz halen tıkalı. Yine deniz suyuna devam, ayrıca Asist adında bir şurup aldık. Sabah akşam kullanacağız. Bir hafta sonra da muayeneye gideceğiz. 7 ay 1 haftalık kilomuz 8 kg., boyumuz 68 cm.

tatil dönüşü

Ekim 18, 2008

Ek tatil de bitti. Bodrum yine güzeldi. Ortalama 25 derece olduğunu düşünerek, devamlı dışarda yürüyüşler yaptık. Maalesef dönmeden iki gün önce yağan yağmurla hava birden soğudu. Biz de yine Pegasus ile eve Ankara'ya geri döndük. Tatilde anneannemizin faydalı sebze corbalarından içtik, et sulu, tavuk sulu corbalar ictik. Hatta anneannemin biber dolmasının tadına bile baktık!

Yiğit iki günden beri biraz huzursuz. Burun deliklerinin önce biri tıkalı idi şimdi ikisi de tıkalı. İki gece önce devamlı ağlayarak uyandı. Ben de dün doktora götürdüm. Nezle başlangıcı dedi doktor. Devamlı olarak burnuna serum fizyolojik uyguluyorum. Ek olarak bebekler için deniz suyu spreyi başladık, bir de parasetamol içeren bir ilaç. Dün geceyi biraz daha rahat geçirdik. Bugün halen genizden gelen hır hır sesi ve burun tıkanıklığımız devam ediyor.
Hava, nem ve basınç farkından da burun tıkanıklığı da olabiliyormuş. İnşallah daha fazla ilerlemez de böyle hafif olarak geçiririz. Tüm çocuklara sağlıklı güzel günler diliyor, buraya yazdan kalma sıcak Bodrum güneşinden yararlanan Yiğit fotoğrafını ekliyorum ...
not. bebekler ve çocuklar icin buhar makineleri hakkında görüşlerinizi rica ediyoruz...

nice bayramlara

Ekim 01, 2008

Biz perşembe günü Bodrum'a gidiyoruz. Bayramda anneanne ve dede ziyareti yapacağız. Bodrum yazın olduğu gibi sıcak olmayacak ama Ankara'nın ayazından iyidir herhalde. Gideceğiz ve göreceğiz. Yiğit 6 ay içinde 3. uçak yolculuğunu yapacak. Daha öncekiler bol ağlamalı ve bağırmalı geçmişti. Bize iyi yolculuklar, herkese de nice sağlıklı ve güzel bayramlar !

oyun zamanı

Eylül 29, 2008

Renkli küplerim var, halamın Tchibo'dan aldığı. Onlarla oynamayı seviyorum! Renkli ve sesliler...

alışverişteyiz

Eylül 26, 2008

Evimize en yakın Alışveriş Merkezi yeni açılan 365. Küçük ama fonksiyonel bir yer. Benim hoşuma giden yanı ise düzgün ve sakin olması. Bugün orada bizden 5 gün sonra doğmuş olan Çınar ve güzel annesi Sermin ile tanıştık. Birbirimize çok sevdik. İnşallah daha sonra da tekrar görüşeceğiz. Çınar'ın devamlı güncellenen bir sitesi var.
Orada yeni açılan SMYK mağazası ile tanıştık. Bebek ve çocuk için çok çeşitli ürünler var. Kıyafet, oyuncak, biberonlar, banyo aksesuarları, oto koltukları ve başka bir sürü şey. Yiğit ve Çınar gülerek yerlerde yuvarlanan oyuncak sayesinde keyifli anlar geçirdiler. Onlar güldü, biz güldük.
Eylül ayı ile birlikte havalar soğudu, yağmur yağıyor. Dışarı çıkarken ne giysek bir türlü bilemiyorum. Kazak hırka mont için erken ama tişörtle gezmek için de soğuk. Dikkat etmek lazım.
Kılık kıyafet konusunda şimdiye kadar Mothercare ve C&A ürünlerini severken son zamanlarda Zara baby favorimiz oldu. Kazak, tulum, montlarımız Zara marka, kaliteli ve uygun fiyatlı. İndirim zamanlarını kaçırmamak lazım!

Yiğit 6 aylık

Eylül 19, 2008

Zaman çok hızlı akıp geçiyor. Ne zaman 6 aylık oldun sen? Daha dün gibi minicik kolların, ellerin, ayakların. Ağlarken sesin bile çıkmıyordu, şimdi ise sesin tiz çığlık şekline dönüştü.

Doktor kontrolüne gittik, aşılarımız yapıldı ( karma + hepatit B), yeni beslenme düzeni başladı. Eski beslenme düzenine ek olarak sabahları kahvaltıda yumurta sarısı, pekmez ve peynir verilecek. Öğlen sebze çorbası alternatiflerine tarhana gibi basit çorbalar eklenecek. Erik, üzüm gibi meyveler yanında, mısır brokoli gibi sebzeler de verilebiliyor. ( Ama biz daha taze fasulye ve bezelyeyi bile fazla deneyemedik!) Evde yoğurt yapmaya devam, ayrıca bebek ekmeği de öğünlere eklenebiliyor. Ne diyeyim, Yiğit için ayrıca tüm gün yemek mesaisi gerekiyor, yesin de hallederiz bir şekilde!
Bugünlerde soğuyan havalarda dışarda gezmeyi azalttım, ama yine de dışarı çıkıyoruz. Bugün yine 365 Alışveriş Merkezi turumuzu attık, Yiğit fazla mızmızlanınca hızlıca kaçmak gerekti hemen.
Bugünlerde uykumuz da değişti, geceleri daha uzun, gündüzleri daha az. Gündüzleri bir defa uzun uyku, ama onun dışında hiç uyumuyor denilebilir. Geceleri de uyumadan önce birkaç saat mızlama şeklinde geçiyor. Uyumaya başlayıp tekrar uyanıyor, yanına gidip sakinleştirmek gerekiyor.
Ellerimizi, ayaklarımızı da keşfettik. Ellerine uzun uzun bakıyor, ayakları ile oynuyor. Aynadaki görüntüsüne de bakmaya, gülmeye bayılıyor. Bugünlerde oturmaya çalışıyor, ama daha vakti var.
6 ay kilomuz 7.5 kg, boyumuz 65 cm.
not. hafta içi TV8 ekranlarında Nur Onur ile Adım Adım Çocuğum programını tavsiye ederim...

Yiğit 5 ay 3 haftalık

Eylül 04, 2008

Yiğit 5 ay 3 haftalık oldu. Bugün doktor kontrolü vardı. Temmuz ve ağustos aylarında kendi doktorunu görmediği için Güven hastanesine kontrole gittik.Doktor amcamızı seviyoruz. (hastane ile ilgili şikayetlerimiz var, gerekirse başka hastaneye gideceğiz) Kilomuz 7.100 kg, boyumuz 65 cm. Doktor amcamız genel durumu iyi buldu. Rota virüs ve Pnömokok aşılarımızı olduk. Bugün aşı dolayısı ile biraz kırıklık var. 6. ayda olmamız gereken bir de karma aşımız var. Karma aşı Sağlık bakanlığı listesinde olduğu için sağlık ocağında yaptıracağız.(Rota ve pnömokok aşıları isteğe bağlı ve çok pahalı aşılar. Neden Sağlık Bakanlığı listesinde değiller?)
6. ay beslenme programı için biraz daha vaktimiz var. Ben meyva ve sebze püreleri ve yoğurda devam ediyorum. Gece için Ülker Hero Baby iyi geceler ürünlerinden bir kaşık ekliyorum. Gündüz yemesi gereken yoğurdu son zamanlarda Pınar günlük kutu sütlerden yapıyorum, mayayı ya Pınar yoğurt ile yapıyorum. Makine ile yoğurt yapmak kolay oluyor. Eğer Yiğit yoğurdu yemek istemezse meyva püresi ile karıştırıyorum.
Bugünlerde eli devamlı ağzında, hatta ne bulursa ağzına atıyor. Bazen de ağzına götürdüklerinden midesi bulanıyor. Emzik konusunda başarılı olamadık bir türlü, acaba ne yapsak?

günlük işler

Ağustos 28, 2008

Yeni şeyler öğreniyorum artık. Mama sandalyesinde oturuyorum, bana biraz büyük geliyor ama olsun. Arabada mutlaka araba koltuğunda oturuyorum. Evde ayrıca ev tipi ana kucağım da var, orada oturup sallanan oyuncaklarımla oynuyorum. Evdeki perdelere ve masa örtülerine özel bir sempatim var, sallanan ve renkli olan şeyler ilgimi çekiyor. Yeni sesler çıkraıyorum, ooo-uuu-baa- aa gibi. Renkli ve ses çıkaran küplerim var, onları tekmelemeyi seviyorum. Son günlerde elimdeki bazı oyuncakları da tutup sallayıp vurmaya başladım. Yüzüstünden dönmek için çabalıyorum.
Annem 5. ay yemek programını uyguluyor. Günlük olarak sütün(mama) dışında sabahları meyva suyu veya püresi (elma,şeftali,üzüm) öğleden sonra sebze püresi (patates ve havuç) veriyorlar. Bir de annem evde yoğurt yapıyor. Sevmiyorum ben yoğurdu ama içine meyva suyu karıştırınca eh işte. Annem beni sabah akşam evden dışarı çıkarıp gezdirmeye çalışıyor. O da yoruluyor ama ben de evde bunalıyorum, bağırmaya başlıyorum. Gündüz uykularım da azaldı, arada yarım saat kestiriyorum, o kadar. Kilomu ve boyumu 6. ay muayenesi sırasında öğreneceğiz. Bu aralar benimkiler doktor ve hastane konusunda kararsız, belki doktorumu değiştirecekler. 6. ayda aşım da varmış, beni yine bağırtacaklar. Zor iş yahu bebek olmak!

arabada güvenlik

Ağustos 24, 2008

Ufak bir kaza geçirdik. Yiğit ve biz de iyiyiz çok şükür. Arabayla eve dönerken TBMM kavşağında dönülmemesi gereken bir yerde önümüzdeki araba durdu, biz arkadan vurduk, arkadan da bir taksi bize vurdu. Yiğit sağ arkada araba koltuğunda kemerleri bağlı olarak uyuyordu. Bir anda ne olduğunu anlayamadı. Neyse, Allaha çok şükür, hafif geçirdik. Araba koltuğumuz maxi-cosi marka.
Aman diyorum, tüm bebekleri ve çocukları araba koltuğunda ve kemerleri uygun durumda bağlı olarak taşıyalım. Sakın ama sakın ihmal etmeyin! Bizim gibi trafik güvenliği sıfır olan bir ülkede kendinizi ve bebeğinizi mutlaka güvenli olarak taşıyın. Hepimize sağlıklı güzel günler dileklerimle...

Yiğit 5 aylık

Ağustos 15, 2008

Tatil bitti ve eve döndük. Bodrum yine her zamanki gibi çok güzel. Yiğit ilk defa Ankara dışına çıktı, uçakla yolculuk yaptı. ( bebekle yolculuk ayrı bir yazı konusu olmalı) Denize ayaklarını soktuk, rüzgarla tanıştı, sabah akşam uzun yürüyüşler yaptık.
4. ayda karma aşı oldu, kilosu 5.900 kg. Bu arada pişik de oldu, tekrar doktora gittik. Doktor pişik veya mantar enfeksiyonu olabilir, hava aldırın, bezi değiştirin dedi. Annemle birlikte papatya suyu ile pansuman yaptık, dönüşümlü olarak mantar ve pişik pomatları sürdük. Pişik 3 günde iyileşti.
Yiğit seslere cevap veriyor, bazen adını söylediğimizde başını çevirip bakıyor. Çok hareketli, havaya tekmeler atıp duruyor. Eline verdiğimiz oyuncakla uzun uzun oynuyor, ses çıkaran herşey ilgisini çekiyor. Artık daha geç uyuyor, 21-21-21.30 gibi. Gün içerisinde kısa şekerlemeler yapıyor.
Hero Baby ürünlerinden azar azar kullanıyorum, sabah kahvaltısı ve akşam muhallebisi gibi ürünlerden biberona bir kaşık ekliyorum. Yiğit meyvaları da denedi, elma, şeftali, karpuz gibi. Bu arada evde yoğurt yapmaya da başladık. Günlük sütü kaynatıp ılıtıyorum, içine de bir kaşık maya. Yoğurt makinesi büyük kolaylık, 2-3 saatte ev yoğurdu hazır. Sadece problem sütün yağlı olması.
Bodrum'dan sonra kurak çorak Ankara çekilir gibi değil doğrusu, bir daha tatil ne zaman acaba?

tatil

Haziran 30, 2008

Biz tatile gidiyoruz. Sıcak hava, kumsal, güneş , deniz ile Yiğit ilk defa tanışacak. Çok heyecanlıyız! Herkese iyi tatiller!

Yiğit 3 aylık

Haziran 12, 2008

Aylık doktor kontrolüne gidildi. Kilomuz 4.720 , boyumuz 55 cm. Ayrıca pnömokok aşımızı da olduk. Doktor kilo artışımızı biraz fazla buldu. Son bir ayda 3.490 dan 4.720 kg.ya ulaşmız. Ben de oh ne güzel kilo aldırmışınız demesini beklerken, biraz fazla almış lafına bozuldum hemen tabii. Eh anne sütü az, mama bol olunca hızla kilo alıyoruz demek ki. Ek olarak bazı gıdaları verme talebim doktor amca tarafından reddedildi, biraz daha bekleyelim lütfen!

Yiğit başını dik tutabiliyor, anne babasını tanıyabiliyor. Bize iyi zamanında gülücükler veriyor. Yüzüstü uyuma konusunda çok ısrarlı ama geceleri takip etmek zor olur diye, sırtüstü yatırıyorum. Aşıdan sonra dün bugün huzursuz, dün kustu, bugün de biraz ateşi var. Yahu bu aşıların bebekleri üzmeden, delmeden yapılanları yok mu acaba? Minicik bir bebek aşıdan sonra devamlı huzursuz oluyor. Artık gündüzleri bizimki uyku konusunda tutarsız. Bazen 1-2 saat uyurken , bazen de saatlerce uykusuz kalıyor. Eh, gündüz uyumasın ama nolur gece uyusun diyorum ben de!

ek. hangi mamayı kullanıyorsunuz anneler? Similac, Aptamil, SMA, Bebelac, Nestle ??

bir öyle bir böyle

Mayıs 28, 2008

Bu havalar neden böyle dengesiz? Tam hava ısındı derken yeniden soğudu. Birkaç kere dışarı çıktık, kangurunun içinde parka kadar gittik geldik. O günlerde gayet mutlu uyudu. Sonra İncek taraflarına gittik geldik. O kadar özen gösteriyorum üşümesin diye ama yine bir yerde hata yaptık çünkü iki gündür huzursuz. Belki de banyodan olabilir mi? Doktor haftada en az iki deyince banyoları artırdık, acaba üşüdü mü? Gece fazla mı yoksa az mı giydirdik? Mamayı değiştirdik ( az miktar SMA) acaba ondan mı? Anne sütü azaldı acaba ondan mı? Ne zor işler bunlar .. Bir bakıyorum huzurlu mutlu bir bebek, bir bakıyorum huzursuz uykusuz. Bakalım 3 ayı geçtikten sonra durum ne olacak?
ek. aptamil, SMA, Similac, Bebelac gibi mamalar hakkında bilgi paylaşmak isteyen var mı?
( not. resimlere baktıktan sonra maşallah deyin lütfen !)

Yiğit 2 aylık

Mayıs 15, 2008

Havalar soğuk gidiyor, dışarı fazla çıkmak mümkün değil. En fazla balkonda hava alabiliyoruz. Biliyorum, en kısa zamanda hava almak, güneş görmek lazım, bebeklerin vücut ve zihin sağlıkları açısından çok önemli.
Bu ay verem ve BCG ( karma) aşımızı olduk. Ek olarak rota virüs için aşımızı da olduk. Hepsi birden bir gün içinde olunca biraz fazla geldi galiba. Yiğit'in hafif ateşi çıktı, 38.1 'i gördükten sonra korkmaya başladım ama çok şükür gece yarısından sonra ateş düştü. Dün bugün biraz yorgun, genelde uyukluyor.
Bebeklerin zorunlu aşıları sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılıyor. Rota virüs ve pnömokok ise anladığım kadarıyla isteğe bağlı ve pahalı aşılar. Herhalde yakın zamanda bunlar da zorunlu aşılar olarak yapılırlar. Tüm çocuklar sağlıklı ve mutlu olsunlar, başka ne ister insan !

bilgi için. pnömokok ve rota virüs enfeksiyonları.

yeni anne

Mayıs 01, 2008

Yeni anne biraz uykusuz biraz sersem biraz bunalımda ama mutlu. Yiğit 3 saat arayla yemeye ve uyumaya devam ediyor. Ben ise şaşkın şaşkın ortalarda dolaşıyorum. O uyurken yapılmaya çalışılan temizlik, bulaşık, ütü, yemek ve diğer işler. Annem burada olmasa ne yapardım hiç bilmiyorum. 40 günü geçtik çok şükür, artık dışarı çıkma zamanı. Balkonla başladık güneş almaya. Günlük uğraşılarımız gaz çıkarma, uyku, süt, mama ekseninde devam ediyor.

Kısaca buralardayız, yeni yazılar ve fotoğraflarla görüşmek üzere!

Yiğit 1 aylık

Nisan 16, 2008

Güven hastanesine bir aylık kontrollerimiz için gittik. Reklam yapmak gibi olmasın ama çocuk kliniği iyi çalışıyor. İyi doktorları var, inanılmaz kadar da çok hastaları. Bebek dostu hastane diyebiliriz sanırım. Muayene sıralarını beklerken çocukların oynaması için güzel bir yer de yapılmış. Bir ay sonunda 2.590 kg olmuşuz, boyumuz 49 cm. Kilo artışı iyi gidiyor çok şükür. İşitme testi ve kalça çıkığını tespit amaçlı ultrason da yapıldı. Yiğit erken doğduğu için kontrol amaçlı olarak göz kontrolü de yapılıyor. Son olarak ise doğumda yapılan Hepatit B aşısının ikincisi yapıldı.

Bunca kontrol sırasında doğrusu bizimki ses çıkarmadı, sadece aşı yapılırken biraz ağladı o kadar. Doktor amcamız da genel durumu iyi buldu, biz de güle oynaya eve geldik. Eh şimdi biraz ağlaması normal değil mi? Ne de olsa bir ay bitirmiş, kocaman bir adam o!

bilgi. aşı takvimi için burayı okuyabilirsiniz.

süt sorunsalı

Nisan 08, 2008

Günlük beslenmeye sütüm yetmiyor, napsak bilmiyoruz. Kuvözde olduğu süre içinde biberonla beslenmeye alıştırılmış olan oğluşumuz, artık devamlı bu şekilde beslenmek istiyor. Ben 2-3 saatte bir olarak pompa ile süt çekiyor ve biberonla veriyorum. Artı Bebelac Nenatal ile destekliyoruz. Benden süt emmesi için türlü yolları denedik, uğraşıyoruz ama ıııı- ıhhh. Hemen bağırıp çağırmaya başlıyor. Biberondan süt emmeye geçmek için ne yapmak gerekir, değerli görüşlerinizi bekliyorum... Bu şekilde devam edersek sütüm daha da azalacak diye korkuyorum.

Bu arada buraya not düsmem lazım, Yigit cok dakik, tam olarak 3 saatte uyanıp ağlamaya başlıyor, eğer arada uyandırırsak bize çok kızıyor, çook....

not. ben medela marka elektirikli süt sağma pompası kullanıyorum, hastanede de bu markayı kullanmıştık. sanıyorum piyasadakilerin en iyilerinden birisi.

doğum

Nisan 04, 2008

33. haftadan sonra amniyos sıvısında azalmalar başladı. Doktor devamlı bol su ve dinlenme demişti. 36. haftaya geldiğimizde sıvı iyice azalmıştı. NST sonuçları da bebeğin yorulmaya başladığını, kilo alma hızının yavaşladığını gösteriyordu. Çok dikkatli davranıyordum. Kontroller devam etti, bu arada 3 NST sonucu da bebeğin artık kilo alamadığını gösterdi. Hemen sezaryen kararı verdi doktor, 36. haftanın doldurulmuş olması iyi , ama daha fazla beklemek mümkün değil dedi.
13 Mart sabah saat 07.15'te hastanedeydik, doktorumuz bizden önce gelmiş ve bizi bekliyordu. Hızlıca oldu herşey, eşimin doğuma girmesini istemedim. Ameliyathaneye sedye ile indirildim, bu arada sonda takılmıştı hemen. Daha önceki görüşmemizde epidural istemiştim. Anestezi uzmanı olan kadın doktor belimde bir süre uygun yeri aradıktan sonra işlem başladı. Uyuşmamı bekliyorlardı, sadece sol tarafımda karıncalanma başladı. Bekledik, bekledik. Soğuktu oda. Sağ tarafım uyuşmuyordu, halen oynatabiliyordum. Genel anesteziye geçiyoruz dedi doktor, sonra bir müzik sesi var aklımda. Bir de ameliyat yapacakları yeri belirlediklerini hissettim. Sonrası odaya çıkarılıyordum, üzerimde bir ton ağırlık var gibiydi, üşüyordum, titriyordum. Bebeği sordum, iyi merak etme dediler. Biraz sonra bebişi getirdi bir hemşire, kan şekeri düşük , biraz gözlememiz lazım dediler. Sonrası hastane odasında benim için 2 gece, bebeğim için 12 gece.
Hamilelik ve doğum süreci bir an içinde olup bitiyor, anestezi sonrası aklınızda sadece bebek sağlıklı mı sorusu, o kadar. Hamile veya bebek isteyenlere kolay gelsin demek istiyorum. Herşey sağlıklı bir bebek için!

merhaba

Nisan 02, 2008

Oğlumuz Yiğit'ten herkese merhaba! Kendisi ilk doktor kontrolüne gitti, 2.135 kg. olarak doktor amcamıza merhaba dedi. Kontrol sonuçları iyi çok şükür. Anne sütü ve ek besin ile günlük hayatımıza devam ediyoruz. Düşük ağırlıklı bebekler için özel Milupa ve Bebelac mamalarından da destek alıyoruz. Prima bebek bezinden cok mutlu değiliz, kenarları cildini tahriş ediyor. Değiştirmek lazım sanıyorum. Günlük 2.5- 3 saat aralıklarla besleniyor ve uyumaya devam ediyor. Gece uykusu daha iyi ama gündüz ağlama seanslarımız var. Bu haftaki hedefimiz 200 gr. Arayan soran, mesaj gönderen herkese çok sevgilerimizi gönderiyoruz. Anne biraz uyusa, doğum hikayesini de yazacak, bakalım ne zamana?
Not. bugün anneannemizin doğum günü, her gün o da Yiğit ile birlikte, kendisine nice nice sağlıklı uzun ve mutlu günler diliyoruz !

eve geliş

Mart 26, 2008

Oğlumuz Yiğit 12 gün hastanede kuvözde kaldıktan sonra evine geldi. Yeni anne - baba olarak şimdilik birbirimize alışmaya çalışıyoruz. Bu süre içinde bizi devamlı arayan, mesaj gönderen tüm arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ederiz. Allah isteyenlere çocuk sahibi olmayı, onu görmeyi, koklamayı nasip etsin inşallah! Herkese bebekleri ile birlikte sağlıklı, uzun ömürler dileriz....

Ayrıntıları ve fotoğrafları daha sonra yayınlamak üzere...

Yiğit bebek

Mart 17, 2008

Çok merakla ve özlemle beklediğimiz oğlumuz Yiğit 13 Mart Persembe sabah saat 08.22'de sezaryenle dünyaya geldi. Beklenenden erken ve biraz az kilolu olarak doğdu. Doğum kilosu 2 kg, haftası 37. haftalık. Erken doğumdan dolayı biraz solunum ve kan şekeri rakamları düşük. Minik bebeğimiz halen yenidoğan servisinde bakım ve gözlem altında. Solunum ve beslenme desteği alıyor. Her gün biraz daha iyi olduğunu görüyoruz, devamlı olarak anne sütü vererek desteklemeye çalışıyoruz.

Burayı okuyan tüm arkadaşlardan bebeğimiz için iyi dileklerini ve dualarını eksik etmemelerini rica ediyoruz. İnşallah minik bebeğimiz her gün daha iyi olacak, güçlenerek anne babasına gülümseyecek. Tüm iyi dileklerini gönderen , bizi arayan arkadaşlarıma teşekkür ediyoruz...

son durum

Mart 07, 2008

36. hafta hatırası :-) Son 4 haftaya girdik. Son hazırlıkları tamamlıyoruz. Ankara'da Balgat'ta e-bebek ve Yıldız'da Botti bebe tüm bebek ürünlerini bulabileceğimiz adresler. Sanıyorum internetten alışveriş yapılabiliyor.

Bebek çamaşırlarını yıkamak için 3 farklı ürün bulunuyor. Omo baby toz, Dalin sıvı deterjan ve Hacı Şakir toz sabun. Ben toz sabunu tercih ediyorum, inşallah alerjik bir problem yaratmaz.

Evde oda, kıyafetler, beşik, park yatak gibi hazırlıklarımız neredeyse bitti. Karyolamız sonradan gelecek. Ben bol su içip dinlenmeye devam ediyorum.

güncelleme. 13 Mart Perşembe tarihi itibarıyla doğum vaktimiz geldi. Ankara Güven Hastanesinde sezaryen ile olacak. Şu anda 37. hafta(ve 2. gün) dayım. Doktor amcamız daha fazla beklemeyi uygun görmedi. Sabah erkenden hastanede olacağız. Bizim için iyi dileklerinizi ve dualarınızı eksik etmeyin olur mu? Çok sevgilerimle ..

NST

Mart 04, 2008

36. hafta kontrolüne gittik. Kilom 75 (+ 13.5 kg) bebek ise 2.250. kg gibi. Yine düsük bir agırlık bu. Dogum halen 3 kg. civarında bekleniyor. 33-34 yas sonrasında ilk hamileligini yasayanlar icin normal sayılan rakamlar bunlar dedi doktor amcamız. Tansiyonum 10-6, bu iyi.
Amniyos sıvısı az, bu da günlük olarak 2-3 lt. su alımına devam etmek anlamına geliyor. Bol su, bol dinlenme tavsiye edildi bana yine. Ayaklarım ve ayak bileklerim şiş, bu da ayaklarımı yükseğe kaldırıp dinlenilecek demek. Benim gibi sabırsız biri icin devamlı yatmak zor, ama elimden geldigince dinlenmek zorundayım, baska bir alternatif yok.
Bugün ilk defa NST ye bağlandık. Bundan sonra her hafta NST ye baglanarak bebegin durumu kontrol edilecek. NST sonucları normal gözüküyor, cok şükür. NST bebegin kalp atıslarının seyrini ve bebek hareketlerini temel alarak yapılan bir test. Bilgi icin NST (Non-Stres Test).
Bu arada, epidural anestezi ile ilgili bilgi aldık, verdiğim kandan epidural anestezi için olumsuz bir durum olup olmadığına da bakılacak.
Uykusuzluk sorunum devam ediyor, her gece 2-3 saat sonra uyanıyorum, bazen tekrar uyuyabiliyorum, bazen de uyuyamıyorum. Bana uyku konusunda öneriler yazan herkese cok tesekkür ederim , inanın her türlü yöntemi kullanmaya calısıyorum!

Bu arada, karın, bacak ve saç bakımına da dikkat etmek gerekiyor. Karın derisi için doktor önerisi ile kakao ve badem yağı kullanıyorum, bacaklarımı ise devamlı masajla ve yukarı kaldırarak rahatlatmaya çalışıyorum. Hamileyken de bakımlı olun!

uykusuz

Şubat 25, 2008

Uykusuzluk problemim var. Eskiden de arasıra olurdu ama bu kadar uzun sürmezdi. Son birkaç haftadan beri nerdeyse hemen her gece 2-3 saat uyku ile idare etmeye çalışıyorum, idare edemiyorum. Gündüz uyumak benim için imkansız gibi birşey. Erken yatıyorum, geç yatıyorum, süt içiyorum, papatya çayı içiyorum, nane- limon çayı içiyorum, hiçbirşey fayda etmiyor. Kalan 5 haftayı nasıl idare edeceğim bilmiyorum. Psikolojik bir sorun mu yoksa hamilelik dolayısı ile fizyolojik bri hazırlık mı hiç bilmiyorum. İlaç almak istemiyorum. Ben napsam bilmiyorum...
Su tüketimimi artırdım, hareketlerim azaldı. Karnım büyüdü, kilom artıyor. Bir sonraki doktor kontrolü haftaya. Hastane çantasını kendim ve bebek için hazırlamam lazım ama uykusuzluktan birşey yapamıyorum ki.. Uyku için önerisi olan var mı?

okuma önerisi . anne adaylarında depresyon.

bol su içilecek!

Şubat 15, 2008

33. hafta kontrolüne gittik, kan ve idrar testlerim yapıldı. Hemoglobin rakamım biraz artmış (10.5) ve ferritin (137) normal rakamlar içinde. Kilom 73.5 ( yani artı 11.5 kg) ve tansiyonum 11-7.
Bebegin kilosu tahminen 1.850 kg. Bu beklenenden biraz daha düşük bir rakam. Dogumun 3 kg. civarında gerceklesmesini bekliyoruz.

33. ve 36. haftadan muayenelerinden sonra daha kısa aralıklarla kontrole gideceğiz. Daha sonra NST ( non stres test) baslayacak. Bu da bebegin iyilik halini değerlendiren testlerden biriymiş.

Doktor amniyos sıvısını biraz az buldu, bu az su içiyorum anlamına geliyor. Bugünden itibaren günlük olarak içtiğim su miktarını artırmam gerekiyor. Günlük olarak 12 su bardağı su içmem gerekiyor. Ortalama 2.5- 3 lt. su anlamına geliyor. Yanıma 1.5 litrelik bir şişesi aldım, onu ölçü olarak kullanıyorum. Su içmeyi sevmiyorum ama devamlı olarak su içmem lazım.

Doktor ayrıca mümkün olduğunca evde dinlenmemi önerdi. Alışverişi de bırak eşin yapsın dedi. Daha çok evde dinlenmek, TV seyredip kitap okumam demek. Eh, benim gibi oradan oraya koşan bir insan biraz dinlenmeli demek ki..

Bebeğin yatması için oyun parkı arıyoruz, marka konusunda kararsız kaldık. Oyun parkları hem yatak hem de daha sonra oyun oynamak için kullanılabiliyor. Katlandıktan sonra da arabaya yükleyebiliyorsunuz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor.

kramplar

Şubat 04, 2008

32. haftaya ulaştık. + 10 kg. aldım. Bu haftadan sonra doktor araba kullanmamı tavsiye etmiyor ama ben yine de kısa mesafelerde araba kullanmaya devam ediyorum. Arabasız bu şehirde bir yere gitmek zaten yeterince zor. Bakalım ne kadar zaman devam edebileceğim?
Son birkaç gündür beni rahatsız eden bacak kramplarım var. ama daha önce gece yarısı aniden giren kramplar gibi değil. Özellikle yürürken ,sağ taraf kalçamdan başlayarak bacağıma vuruyor. masaj yaparak geçirmeye çalışıyoruz. Dün Gölbaşında yürüdük, sonra yine bacağıma kramp girdi.
Bu hafta bebekle ilgili eksiklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. bebek ilk doğduğu andan itibaren nerede yatmalı? Farklı öneriler var bu konuda : beşik, sepet, yatak ve oyun parkı gibi. araştırmalarım devam ediyor. Haftasonu Ankara'da hava güneşli ve güzeldi, bakalım şubat ayı nasıl devam edecek?

bilgi. erken doğum riskine karşı folik asit.

ağaç mobilya

Ocak 23, 2008

30. hafta . sadece 10 hafta kaldı. bu hafta doktor kontrolune gittik. çok şükür herşey normal gözüküyor. erken doğum gibi bir ihtimal şimdilik yok. sadece kan değerlerim (hemoglobin) biraz düşük. bundan sonra 33. ve 36. haftalarda kontrol var. bebek 1.350 gr, benim baslangıçtan bugüne + 9 kilom var.
bebek odası bitmek üzere, duvar kağıtlarıyla kapladık, üzerine bordür geçilecek. şimdi dolap, şifonyer, yatak üzerinde çalışıyoruz. Ankara Sitelerde HaidiBebek diye sadece masif ağaçtan bebek odaları yapan bir firma var, görmenizi tavsiye ederim. buradan almayı veya yaptırmayı düşünüyoruz.
bizim oğlanın hareketleri oldukça güçlendi, bazı günler çok şiddetli vuruyor veya dönüyor. bazı günler ise çok hafif olarak hareketleri hissediyorum. doktor önemli olan hareketler, şiddeti değil dedi.okuma önerisi. anne adayları, kafein içeren içeceklerden uzak durun!

hazırlık

Ocak 18, 2008

29. hafta. Haftalar çok hızlı ilerliyor, son trimester geldi artık. Hızlı hareket etmek lazım, eksiklerimizi tamamlamak lazım, ama ben panik durumdayım. Çocuk odasını hazırlıyoruz, Deniz sağolsun, oradan aldığım fikirle, bir odayı boşalttık, duvarlarını kağıtla kaplıyoruz. Üzerine de güzel bir bordür. Şimdi sıra odaya yatak, dolap, ve gardrop konusuna geldi. Alsak mı yaptırsak mı derken vakit geçiyor. Yatak ilk başta gerekli değil diyorlar, ama ben bir süre evde olacağımı düşünerek herşey baştan bitse ne güzel olur diyorum. O zaman anne kucağı ve bir oyun parkı ilk olarak gerekenler. Ayrıca bebek kıyafetleri konusunda önerileriniz var mı? İlk 3 ay için en gerekli olanlar neler? Neler almamız lazım bilmiyorum, düşündükçe heyecanlanıyorum.

Bu aralar gece uyku problem, sağa dön olmuyor, sola dön olmuyor. Yine sırt üstü en iyisi. Bel yastığı da aldık, gündüz belime iyi geliyor. Bir de bu demir eksikliği hapları var, her ay kan testlerim yapılıyor ama yine de doktora sormam lazım. Bende akdeniz anemisi taşıyıcılığı var, demir bana fazla geliyor olabilir mi? Ne zor sorular bunlar...

okuma

Ocak 08, 2008

Yeni kitaplar aldık. Okumak, öğrenmek lazım. Bebeğinizi beklerken sizi neler bekler, bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler ve çocuk isimleri kitabı. Aklıma takılan yüzlerce sorunun cevabı burada. Bu Amerikan yazarların yazdığı ama Türk doktorların editörlüğünü yaptığı bir kitap, tavsiye ederim. Bu serideki tüm kitaplar gözden geçirilmiş yeni baskı. Konular ay ay işlenmiş, 6. ve 7. ay şimdiki okuma konularım. Dişeti kanamaları, bebek hareketleri, gece ne tarafa yatmak daha iyidir gibi soruların cevapları gayet net olarak anlatılmış. Okumak iyi ama yine de doktora sormak her zaman daha iyi. Kendimi bazen çok araştırmacı hissediyorum, bu da iyi mi bilmem.

not. Elif Şafak severim, ama Siyah Süt anne adayları için iyi bir okuma değil, hatta rahatsız edici. Daha önceki tüm kitaplarını okumuş biri olarak bu kitabı çok basit bulduğumu da söylemeliyim.

internet kaynaklarının bence en iyisi bu doktorun sitesi. Hafta hafta tüm gerekli bilgiler var.