Yiğit'in Günlüğü

Yiğit ve annesinin hayatından kısa kısa..

emekleme(me)

Kasım 24, 2008

İlk defa birazcık emekledim, anneannem ve babamın çabaları ve destekleriyle. Anneme kızıyorlar bu çocuğu çok kucağına alıyorsun bu yüzden emeklemiyor diye. Annem yere bir örtü seriyor, üzerini oyuncaklarla dolduruyor, bırakıyor oynayım diye ama ben sadece yana dönmekle yetiniyorum. Böyle mutluyum canım ben!
Bazıları yere bir örtü ser, bebek üzerinde kendi kendine oynar diyor ama bizim oğlan biraz yerde sürünüp, biraz da oynadıktan sonra bağırmaya başlıyor. Emeklemeyen bebekleri devamlı yerde mi bırakıyorlar yoksa tamamen genetik birşey mi bilmiyorum. Görünen o ki bazı bebekler çok hareketli devamlı emekliyor, atlıyor zıplıyorlar. Bazıları da Yiğit gibi daha sakin, emekleme yolunda fazla bir çabası yok.. Acaba diyorum yürüteç alsak, biraz onunla vakit geçirir mi? Yoksa daha emeklemeyen bir bebek için yürüteç de fazla gereksiz mi olur?

ek bilgi. yürüteç önerilmiyor! önemli bir bilgi...

10 yorum:

Burcu dedi ki...

Görkem bizimki de aynı model. Emeklemediği gibi yüzüstü yere koyunca da direk dönüyor, emekleme çabası sıfır. ben de çok dert etmiyorum zaten, çünkü ayaklarıyla yere basması ve koltuk kenarına tutunması gayet iyi. Emeklemeden birden yürüyecek galiba bu bıdıklar.. Yürüteç alma bence de hem önerilmiyor dediğin gibi hem boşa masraf hem de boşa yer kaplıyor. Du bakalım daha 8,5 aylık Yiğit, var daha zaman var..

banushka dedi ki...

bence her bebek kendi karakteri ile geliyor. Benim okuduklarıma göre kızlar biraz daha aceleci oluyorlarmış. Mira erken emekleyenlerden... annemin benim için tuttuğu deftere baktığımda ise; ben yaşıma kadar hiç emeklememişim hatta 15 aylıkken yürümüşüm. Ama 6 aylıkken anne demeye başlamışım. 1 yaşında 2 kelimeli cümlelerim varmış (baba gel, anne git gibi :)) oturduğum yerden laf yetiştiryormuşum anlayacağın... Mira neredeyse 10 aylık ama anlamlı hiç hecesi yok...
Yürüteç mevzuunu ben bir hayli araştırdım. bu eski sistem ortasına oturtulanları hiç önermiyorlar. kas gelişimi açısından yürüteç değil yürütmemeç vazifesi görüyorlar... Ben Mira koltuk kenarlarına tutunarak gezelenmeye baslayınca tutunup itebileceği tekerlekli bir şey aldım. Ama Yiğit daha küçük... acele etme hemen büyüsün diye... tadını çıkart her anının :)

Eren Derin dedi ki...

Cok tatli cikmis Yigit fotografta :) Kocaman olmus!! Ayni kazagin mavisinden bizde de var ;)) Zara degil mi?

Emekleme olayina gelince, Eren de 8. ayda emeklemeye baslamisti. Sürünerek :)) 2 hafta sonra da dogru düzgün emekleyebiliyordu.. O kadar cabuk oluyor ki hersey, inanamayacaksin.. Bir bakmissin ayaga kalkmis ;))
Sevgiler..

Sermin dedi ki...

Görkemcim yok alma yürüteç. anne için rahatlık ama bebeğe hiç faydası olmayan parmak ucunda yürümeyi destekleyen birşey. ben hiç önermedim velilerime.
emeklemesi konusunda hayırlı olsun diyelim. eee başlamış demek ki gerisi gelir. resimde de koca adam gibi durmuş. sanki ayakta kendi başına duruyor gibi :)

gezicini dedi ki...

sevgili burcu,
biliyorum ben erkenden herşeyi yapsın istiyorum ama daha vakit var. bizimki 3 hafta erken geldiği için bazı şeyleri daha geç yapabilirmiş.
yürüteç konusunda da beklemek lazım, haklısın. demek seninki de aynı durumda.. zor iş... beklemek zor...

sevgili banu,
newsweek de okudugum bir yazıya göre DNA larda herşey önceden belirlenmiş. yani anne babalar sadece yardımcı oyuncular. bizim modelde 8.ayda emekleme yok, diş yok. ben senin oyuncağı hemen inceledim, çok faydalı sağolasın!

sevgiler
gorki

gezicini dedi ki...

sevgili eren derin,
evet kazak Zara. son zamanlarda en çok Zara ürünlerini seviyorum. Panoradaki mağazaya uğruyorum ve indirim başlasın diye bekliyorum. kazak, mont, çorap, en kaliteli ve fiyat dengesi olan yer Zara gibi.
emeklemeyi beklemeye devam.. sabır..
öpüyorum senin Eren'i...

sevgili Sermin,
seninki ile benimki nerdeyse benzer şeyleri yapıyorlar değil mi?
yürüteç almayacağım. evdeki çoğu alet gibi o da kuzenlerden ikinci el olarak gelecek. deneriz biraz.
resimde babası tarafından ayakta tutulan Yiğit var. yani hile var..hehe...
öpüyorum senin oğlanı...
sevgiler
gorki

Naile dedi ki...

Görkem bu emekleme olayı tamamen bebeğin kendi yaratılışı ile alakalı. Biliyorsun Erdem emekliyor ve ben emeklemesi için hiç bir özel çaba harcamadım. 6. aydan sonra Erdem yere yatırdığımda hemen yüz üstü dönerdi ve bir gün baktım ıslak mendili hedef almış bacaklarını kendine doğru çekip ilerlemeye çalışıyor :) Ondan sonra önüne birşeyler koyarak ilgisini çekmeye çalıştım. Zaten kısa sürede hızlandı ve 7. ayı geçince de tamamen emeklemeye başladı. Ben bunu Erdem'in çok hareketli bir çocuk olmasına bağlıyorum bazı çocuk daha sakin yaratılışlı oluyor. Yürüteç konusunda da bizim doktorumuzda önermiyordu ama maalesef çok hareketli olduğundan anneler akrabadan temin ettikleri yürüteçi arada kullanıyor. Zaten bizimki onda da sıkıldığından çok uzun süreli kullanamadıklarından içim daha rahat.

dgül dedi ki...

Yok, yok Görkem'ciğim, verdiğin linkte yazılanlar ne yazık ki çok doğru ve kliniklerde hep sorun olarak çok sık gelen durumlar bunlar. Yakınlarından hiç alma ve deneme bence, hiç gerek yok. Denemeler başlamış, hedeflerine kendi kendine yaklaşabildiğini keşfettikçe yavaş yavaş devamı gelecektir bu işin, hiç acele etmeyin. Yiğit'çiğim bilir işini. Ben kendisini gönderemesem de "Madame Monet and Child" resmini gönderiyorum size imgesel olarak. Sevgilerimle...

banushka dedi ki...

Görkem sana email attım. alıp almadığından emin olamadım. buradan haber vereyim dedim...

gezicini dedi ki...

sevgili naile,
ben de artık emeklesin diye ısrar etmiyorum. herkesin kendince uygun bir zamanı var, ne zaman isterse o zaman emekler veya yürür artık. sabırla beklemeye devam.
evet bizimki daha sakin, sanki kendi kendine yürümek için bekliyor :-)
öpüyorum seninkini...

sevgili dgül teyze,
annem senin yazdıklarını büyük bir dikkatle okuyor, çok faydalanıyormuş , öyle dedi. resim için de teşekkür ederiz, artık ben biraz büyüyünce odama koyarız..
annem de selam söylüyor, yürüteç yok şimdilik diyor..
sevgiler

sevgili banu,
şimdi hemen bakıyorum maillere. hazır oğlan biraz uyurken fırsat.
teşekkürler...

sevgiler
gorki