Yiğit'in Günlüğü

Yiğit ve annesinin hayatından kısa kısa..

süt sorunsalı

Nisan 08, 2008

Günlük beslenmeye sütüm yetmiyor, napsak bilmiyoruz. Kuvözde olduğu süre içinde biberonla beslenmeye alıştırılmış olan oğluşumuz, artık devamlı bu şekilde beslenmek istiyor. Ben 2-3 saatte bir olarak pompa ile süt çekiyor ve biberonla veriyorum. Artı Bebelac Nenatal ile destekliyoruz. Benden süt emmesi için türlü yolları denedik, uğraşıyoruz ama ıııı- ıhhh. Hemen bağırıp çağırmaya başlıyor. Biberondan süt emmeye geçmek için ne yapmak gerekir, değerli görüşlerinizi bekliyorum... Bu şekilde devam edersek sütüm daha da azalacak diye korkuyorum.

Bu arada buraya not düsmem lazım, Yigit cok dakik, tam olarak 3 saatte uyanıp ağlamaya başlıyor, eğer arada uyandırırsak bize çok kızıyor, çook....

not. ben medela marka elektirikli süt sağma pompası kullanıyorum, hastanede de bu markayı kullanmıştık. sanıyorum piyasadakilerin en iyilerinden birisi.

19 yorum:

yaban dedi ki...

merhaba gorki,

ben kendi bebekliğimden örnek verebilirim ne yazık ki, bizzat tecrübe ettiğim bir şey değil şimdi bu.. Annemin ilk çocuğu olarak ben biraz problem yaşamışım. Mesela, ben 15 günlükken annem biberonla beslemek istemiş beni ve ben de bir daha memeye yüz vermemişim. Ayrıca bebeklerin dakik olduğunu daha önce duymuştum. Yeme-içme-uyuma vebilumum faaliyetlerini saatlerine göre kaydedersen daha onun ağlamasına fırsat vermeden istediği şeyi verebilirsin bebeğe deniliyordu.
sevgiler ve kolaylıklar,

Bir Derin Masalı dedi ki...

GOrki ciğim Derin de sadece 3 ay emebildi. Hep reddetti emmeyi. Ben de pompayla çekip biberonla veriyordum ama en fazla 50 cc geliyordu. APtamille destekliyorduk. Benim sütüm kesildi zaten daha sonra. Kolay gelsin. Sakın üzülme. Bİr damla anne sütü bile yetiyor korunması için. DOktorumuz anne sütünün zaten 9. ay bitene kadar koruduğunu söylemişti.

huysuz dedi ki...

gorki, sütünü sağmaya devam et mutlaka. süt pompaları maalesef bebekler kadar iyi çekemiyor sütü, ama yine de sana fayda sağlar. bir de biliyorsundur ama, günde 3.lt. sıvı almayı da ihmal etme, su ve hafif kompostodan oluşan.
bebeği tekrar memeye alıştırmak içinse, önerim, yaban'ın da dediği gibi o ağlamadan vermen. sabırla tekrar tekrar denemek gerekebilir... kolay gelsin :)

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Gorkiciğiiiim,
Bebiş geldi demek. Gözünüz aydın olsun, analı babalı büyüsün Yiğit Bebek !
Biberona hemen de nasıl alışmış afacan. Her yolu denedim diyorsun gerçi ama bence pes etmeden devam et çünkü tehlike çanları çalıyor demek oluyor bu. Kendi oğullarımdan biliyorum. İşe hemen başladığım için süt sağıp bırakıyordum. İşten gelince bir heves emzirmek istiyordum ama red eddiyorlardı. Öyle öyle sütüm azaldı ne yazık ki. :( İkisi de ancak 5,5 ay emdiler. Ben o zaman medelanın manuel olanını kullanmıştım çok memnundum. Tabi 7-8 sene oldu. Hatta bileğim incinmişti atelle dolaşmıştım bir süre.
Sevgiler kucak dolusu...

gezicini dedi ki...

sevgili yaban,
denemelerimiz devam ediyor, azimle ugrasıyoruz, bakalım ne olacak?ayrıca bu saat konusunda haklısın, düzenlerini bozmaya gelmiyor hic!
sevgiler

sevgili hande,
keşke 6 ay bu sekilde idare edebilsek diyorum, bakalım. biz de mamayla destekliyoruz. inşallah sütüm artar!
sevgiler

gezicini dedi ki...

sevgili huysuz ve tatlı,
evet biraz da önerilerinizle ağlamadan vermeyi deniyorum. şimdilik reddediyor, ama sabırla devam. bol su içmek lazım biliyorum, ah annem sağolsun kompostolar yapıyor devamlı!
sevgiler


sevgili burçin,
elektrikli pompa kullanışlı ama herhalde bebek kadar çekemiyor. olsun, buna da şükür! denemelerimiz devam edecek, ha gayret!
sevgiler
gorki

Nazkız dedi ki...

Görkem'ciğim, sabır sabır sabır... Çocuk yetiştirmekteki (özellikle ilk aylarındaki) en gerekli şey. herkesin dediği gibi asla vazgeçme, bol bol kucağına al göğsüne daya ne kadar çok senin sıcaklığını hissetse ve de emse o kadar iyi. Emmediği zamanlarda da bol bol sağ, medela çok iyi bir pompa ben de onu kullandım ve de sütü 3 ay buzlukta beklettiğim oldu, hiç korkma...

sunrise dedi ki...

Sevgili Gorki,
Galiba annenin istikrarini kaybetmemesi ve yaptigi isin dogruluguna inanmasi burada anahtar. Benim karsi komsumun bebegi 8 aylik oldu ve kiz bebek dogdugundan beri hem emzirmeye hem de biberon ile kendi pompayla cektigi sutu vermeye devam ediyor. Sutunu bos buldugu her an cekip depoluyor. Ise gitmeye devam ediyor, bazen bana da birakiyro bebegi. Biberondan anne sutunu veriyorum, hic itiraz etmiyor. Annesi gelince de hemen onu emmeye devam ediyor.
Ben pompa ile cekmeye fazla dayanamamistim, mamaya gecmistim ama simdi daha cok pompalasaydim keske diyorum. Yeter ki anne sutu alsin diye...

dgül dedi ki...

Sevgili Görkem, ben de her ne kadar meslek icabı bilsem artı 12 yıla yakın zaman önce bunları yaşamış olsam da; sana bu işin uzmanı bir arkadaşımdan en güncel fikirleri alarak yazmak istedim. Onun önerilerini söylemek istiyorum sana. Mutlaka önce biriken sütünün bir miktarını pompayla çekmelisin. Hemen ardından bebeği emzirme pozisyonuna alırken, sağılan sütü iğnesini çıkmış durumdaki steril 20 cc. lik enjektöre ( ya da bulabilrsen büyük hacimli bir steril damlalık ile) sütü çekip, bebek emerken örneğin kendi annenin de yardımıyla bebeğin ağzının bir kenarından bu sütü de yavaş yavaş boşaltarak emmesini sağlamalısınız. Bu şekilde emdiğini sandığı süt daha bol olacağı için bebek de daha uzun süreler memede kalıp emmeye devam edecektir. Bebek memeyi daha uzun süre emdiği ve memede kaldığı için de süt uyarımı artacak ve süt daha fazla gelecektir. Memenin sütle ilk dolduğu anda gerginlik fazla olacağından memeyi rahat tutamayacağı için memeyi biraz sağıp rahatlatmak bebeğin emmesini de kolaylaştıracaktır. Sağılan süt de tekrar bebeğe bu yolla verilmiş olacaktır.Mecbur kalmadıkça biberonu vermemeye çalışın. İlla vermeniz gerekirse küçük yumuşak (silikon) kaşıkla veya Türk kahvesi fincanının kenarından emdirerek vermeye çalışın. Bu şekilde beslerken tabii, asla yatar pozisyonda olmasın bebek, 45 derecelik bir yükseklikte olmalı başı (emerken de zaten yine yüksekte olmalı başı).Senin sıvı alımın yeterli olursa ve sık sık emzirirsen bu engeli aşmaman için hiç bir sebep kalmayacak inşallah.
Kolay gelsin size diyorum, sabırlı olur ve inanırsan eminim başaracaksın. Sevgilerimle...

Suleyman Ve Ben dedi ki...

Merhaba,

Congratulations for your new baby!

What a beautiful baby and an excellent name !

Yigit = Brave

Harika adi !

En mutlu ve guzel gunler Yigit ve sizin icin.

Tebrikler,

Suleyman ve Ben

Eren Derin dedi ki...

Gorkicim, bu Yigit adi gibi yigit bir bebek :)) Cok tatli bir resim annesi :)) Eli acik bir insan olacak bu Yigit beyefendi :))
Sakin pes etme emzirme konusunda. Ne kadar gelirse, icerse kardir. Zaten o ne kadar icerse sen o kadar süt üretiyorsun. Ben de medela'nin elektrikli süt pompasini kullaniyor. Piyasanin en iyisi..
sevgiler gönderiyoruz :))

mummy dedi ki...

Allah yardımcınız olsun ve sabırlar versin diyorum...heralde bu anneliğin yüzde doksandokuzu sabır..Umarım herşey yoluna girer en kısa zamanda..Öpüyorum Yiğit bebeği..Sevgiler..

gezicini dedi ki...

sevgili nazkız,
gercekten sabırlı olmak gerekiyor, benim gibi sabırsız biri icin ne kadar farklı bir durum. ben de devamlı göğsüme alıyorum, beni hissedebilsin diye..

sevgili sunrise,
durum fazla degismedi, yani pompa ile sütü alıp biberonla veriyoruz. ben de anne sütü olsun da ne kadar olsa o kadar iyi diye düşünüyorum artık. komsunun kızına öpücükler !

sevgili dgül,
bu bilgiler için çok teşekkür ederim, inan ki defalarca okudum ve denedim. hatta sigorta şirketinden bebek bakım hemşiresi geldi, defalarca birlikte denedik. şimdilik olmadı, ama sabırla deniyoruz.böylesine kapsamlı ve özel bir bilgiyi benimle paylaştığın için tekrar teşekkür ederim, bu benim için çok önemli!

sevgiler
gorki

gezicini dedi ki...

sevgili suleyman ve ben,
Yigit ismini beğendiğine çok sevindim! Bizim bebek için düşündüğümüz başka isimler vardı, ama doğum sonrası hastanede kalması gerektiği için Yiğit ismine karar verdik, inşallah Yiğit bir oğlumuz olur diyerek. Darısı başınıza inşallah!

sevgili eren derin,
ben de pes etmedim ama biberonda da olsa anne sütü değerlidir diye düşünüyorum, bakalım ilerki günlerde neler olacak? bizden de sevgiler :-)

sevgili mummy,
daha annelik konusunda fazla tecrübem yok ama evet sabır cok önemli, hele benim icin daha da önemli!
sevgiler
gorki

Unknown dedi ki...

Görkem ablacim, su anda Ankara'da gece zannedersem, aramak istemiyorum o yüzden. Yigit'in emmeme konusuna benzer bir problemin bir arkadasimdan duydugum cözümünü iletmek istedim hemencecik... Bebek normal biberonlarin plastigi yumusak ve ucundaki deligin genis olmasindan dolayi mamasini fazlasiyla kolayca aliyor. Memeden emmek bu sefer zor geliyor bebege, daha fazla caba gerektiriyor cünkü. Bebek kolayina kacmak ister. Bir de biberon ucunun plastigi biraz daha sert, deligi daha ufak olan bir biberon kullanmayi dene istersen. Biberondan ve memeden yeme kolayligi/zorlugu ayni olunca bebek ikisinin arasindaki farki daha az anlarmis... Cok öptüm ikinizide! Elif.

Münevver Öztürk İlköğretim Okulu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Münevver Öztürk İlköğretim Okulu dedi ki...

Meraba ben tesadüfen buldum sizin bloğu.Arkadaşım beyhanın bloğundan.Doğum hikayenizi okuduğumda 10 sene önce yaşadıklarım aklıma geldi.28.haftada bende de amniyon sıvısının normalden çok düşük olduğu farkedilmişti.Günde 3 litre su bile yetmedi ve problemli bir hamilelik yaşadım.32.haftada doğmaya kalktı kızım zor bela durdurdular.Tabi bir yığın ilaçla.Doktorumun "2 kiloluk bir bebek istemiyorum !doğurmayacaksın" demesini unutamıyorum.Neyse sonuçta 39.haftayı tamamladı kızım.Ne acıdırki 4 yıl sonra ikinci hamileliğimde de benzer sorunlar yaşandı.32.haftada o da doğmaya kalktı.İkinci kızım ise 38 hafta sabretti.Aslında ben süt ile ilgili birşeyler yazmak istiyorum size.İlki 13 ay ikincisi 22 ay olmak üzere uzun bir emzirme dönemi yaşadım.İlkinde bol su ve sütle idare ettim(günde 1 litre süt içiyordum)komposto falan hava civa.Bol yeşillik ve kısır tavsiye ediyorum.Bulgurun ciddi bir şekilde sütü çoğalttığını söyleyebilirim.Yeşillik derken naneden aman uzak durun sütü kesici özelliği var.Kısır yediğim akşamlar sütüm taşıp yatağı sırılsıklam ederdi.İlkinde dr pek fazla şey anlatmamıştı(amerikada anne sütü pek fazla verilmiyor dayıyorlar similac'ı reddettim tabi)Ama ikinci doğumum İsviçrede gerçekleşti ve çok şey öğrettiler bana.Doğumdan sonra odama termos geldi.Ihlamur ve rezene karışımı.Günde 2 litre içmemi söylediler.Ertesi gün öyle çok sütüm oldu ki pompayla boşaltmak zorunda kaldılar.Rezene malum prolaktin salgılatıyor.Ben bu öneriyi dinleyerek günde 2 litre içtim o çaydan.Sonuç mu 3 kilo doğan bebeğim 2.ay kontrolunde 7 kiloydu.Rezene mucizesi..Rezene sayesinde sütüm hiç azalmadı.Her zaman dolu göğüsler ,mutlu, karnı doymuş, 3 saat huzurlu uyuyan bir bebek.Ve doktoru 9 ay hiçbir ek gıda verdirmedi.Anne sütü yeterliyse eğer kesinlikle ihtiyacı yok dedi.2 çocuk annesini dinlerseniz eğer sütünüzün dolup taşacağına hiç şüphem yok..
Not:susamı unuttum günde 2 tatlı kaşığı susamda sütü çoğaltıyor.
Dünya tatlısı Yiğit Bebeği güle güle büyütün.Sevgiler İnci

gezicini dedi ki...

sevgili elifcim,
bu bilgiyi de kaydettim, çok teşekkürler, her türlü yöntemi deniyoruz.
ben de öpüyorum seni kocaman!

sevgili inci,
bebek halen emmeyi reddediyor, ben de süt gelecek diye uğraşıp duruyorum. hemen rezeneye başlıyorum, çok teşekkürler bilgiler için!

sevgiler
gorki

ümran dedi ki...

merhabalar aynı sorunu bende yaşıyorum maalesef ben bu sorunun adet görmeye başlamamla ilgisi lduğunu düşünüyorum çünkü emmek istyememeside ozamana denk geliyor sanırım hormonlardan dolyaı vücut kokum değişti ve kızım bunu istemiyor.bi ara çözüm bulmuştum meme ucuyla chicconun kauçuk meme ucunu aldım diğerleri çok büyüktü onlaarı alamadı ama bu güzel memeye benzetmişler smallını aldım.onunla emdi biraz biberon sanıpta ama kandıramıyorum şimdi bizim kız 4 aylık anlıyo bende sağıp veriyorum sütümü ama herzaman olmuyoki şimdide sütümü artırmanın ve tekrar memeye döndürmenin yollaruını arıyorum habire işallah bulurum sizde benim yöntemimi deneyin belki başarırsınız .hoşçakalın